venerdì 17 giugno 2016

Ripuriskan et tyskan i Belgien


Av de högtyska språken finnes det ordinära standardtyska språket talat utav runt 120 000-150 000 personer havandes regional status sedan 1970 i Eupen-Malmédy-St. Vith som ligger i Liège, eller Lüttich.

I den förra regionen är ehuruväl tyskan erkänd samt kan nyttjas på alla nivåer inom regionen og hela skolsystemet är dessutom tysktalande, förutöver att det ej finns något tysktalande universitet i Belgien, utan dessa studenter får i så fall fortsätta studera i Tyskland om de vill läsa just på tyska. Det finns även tidningar og radiosändningar på tyska.

Det språk de tysktalande talar är egentligen inte alls standardhögtyska utan det lingvistiskt samt historiskt väsenskilda –centralfrankiska-ripuriska språket. Detta språk har däremot inget skydd.

Området togs av Belgien när Tyskland förlorade första storkriget under 1900-talet. Dessa östkantoner var inte i gillande utav detta och många fann återföreningen med det ockuperande Tyskland 1940 som en befrielse, som att komma hem igen. Man återtogo områdena 1945 samt påstartade en degermanisering men på 1960-talet övergavs detta och språket – i formen av högtyska – erkändes, från år 1973 har man även intern autonomi samt eget parlament, fastän de fortfarande får höra till provinsen Wallonien.~

Läs mer i boken Europas tungomål

Nessun commento:

Posta un commento