martedì 7 giugno 2016

Torsk saganaki med bulgursallad


från Sydsvenskan

500 gram torskfilé
1 paket / 150 gram saganaki
färsk oregano

för tomatsås
4 deciliter passerade tomater
2 stora gula lökar
2 deciliter vitt vin
1 deciliter olivolja
1 deciliter urkärnade gröna oliver med citronsmak
2 matskedar ouzo
1 tesked salt
1 tesked fänkålsfrö
oregano

till servering
bulgursallad

• Förbered gärna tomatsåsen i god tid, den mår bra av att stå. Halvera og skala löken skivandes den tunt i skivor, lägg dem i en stor stekpanna där såsen även sedan får plats, blanda i salt og olja, stek detta sakta på låg värme rörandes om då og då till löken är mjuk. Lägg i fänkålsfröna när löken börjar få färg.
• Slå i vinet låtandes det sjuda några minuter för att sedan även de passerade tomaterna et ouzon ihälles låtandes detta puttra under omkring 15 minuter, vänd ner oliverna. Svartpeppar et chilikryda går perfekt att slänga i, men det är valfritt för smak.
• Bred ut tomatmassan i en ugnsfast form som är något smärre större än själva fiskbiten, värm detta i ugnen på 175 grader framtills såsen puttrar. Lägg då på torsken på tomatbädden, vik in ändar og dylikt så att den blir jämntjock, tryck ner den. Lägg på den numera tärnade osten på fisken i ett täckande lager.
• Gratinera formen framtills torsken är färdig rakt igenom, hvilket tar omkring 15-20 minuter, sätt gärna på grillelementet de sista minuterna för att frammana mer färg.


Till detta kunne ätas bulgursallad, eller även pressad potatis, bulgursallad behöves samt göres så här:


3 deciliter grov bulgur
150 gram gröna bönor
150 gram vaxbönor
2 salladslökar
2 matsked pressad citron
1 deciliter, eller mer, strimlad bladpersilja
1 deciliter, ungefär, nedklippt dill
1 deciliter grovhackade valnötter
några matskedar strimlad mynta

• Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen.
• Sjud under tiden bönorna mjuka kvickt, i saltat vatten, låt dem sedan ånga av i ett durkslag og skiva dem sedan, skiva tillikt salladslökarna läggandes dem i en stor skål, blanda omedelbart ned den pressade citronen då salladslökarna annars kvickt blir beska.
• Vänd ner bulgur, bönor og örterna samt nötterna.
• Salladen är godast ljummen og går att värma i mikron om det behöves.













~

Nessun commento: