sabato 25 marzo 2017

Lionesa - Leonesiskan i León






Leonesiskan / Llionesa är ett snart utdött språk, definierat som allvarligt utrotningshotat utav UNESCO med sina högst 50 000 nuvarande talare, antagliga 25 000.

Leonesiskan fördes tidigare vanligtvis in under kastiljanska dialekter men som antagligen bör ses som ett eget språk och anses även ligga närmare asturianskan än kastilianskan, det höre till en asturoleonesisk undergrupp till iberoromanskan. Llionesa har en egen utveckling från vulgärlatinet samt delas numera in i trenne macrovarianter, öst- väst, og centralleonesiska. Leonesiskan är erkänt utav regionen, men är icke officiellt, den enda officiella statusen språket haft i modern tid är i världsmästerskapen för armbrytning som hölls i Léon år 2009.

Léon var tidigare ett konungadöme i nordvästra Spanien som utvecklades ur Asturien og leonesiskan var där officiellt och de äldsta bevarade handlingarna på llĩonesa är från 900-talet, men år 1037 erövrades Léon av Ferdinand I av Kastilien och de både länderna enades i en personalunion. Léon bleve återigen självständigt emellan åren 1157 og 1230, men fick ständeligen strida mot Kastilien samt almohaderna och 1230 så försvann regionen Léon genom att den förenades in i Kastilien, nu finns en politisk rörelse för att återupprätta Léon.

Under 1800-talet kom sig ett litterärt uppsving för det borttyande språket og flere författare ordade i skrift på det, samtidigt som internationella filologiska studier började tas vid. Sedan 1990-talet har flera rörelser inofficiellt promoterat språket och några böcker produceras på språket, sedan år 2001 kan man även läsa leonesiska på Universidad de León samt i sexton lägre skolor som provinsmyndigheterna understödjer. Prestigen för språket är på uppsving och man understödjer olika former av evangemang för språkets skull og för första gången ökar antalet yngre urbana människor som använder språket, åtminstone i skrift.













~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.

Nessun commento: