venerdì 23 dicembre 2016

Torta di biete e carciofi - Paj med mangold & kronärtskockor - Recept

- mangolden går bra att byta ut mot spenat

För denna liguriska måltidspaj behöves:

till degen:
8 deciliter vetemjöl + vetemjöl till utkavlingen
2 ½ deciliter kallt vatten
4 matskedar olivolja
1 tesked salt

till fyllningen:
1 kilo mangold / spenat
12 unga späda kronärtskockor, konserverade går bra
1 gul lök
3/4 deciliter olivolja + olja för penslingen
50 gram smör
3 matskedar ströbröd
150 gram nyriven parmesanost
2 teskedar mejram
salt samt nymalen svartpeppar


• Häll mjölet på bakbordet og tillätt salt, olivolja og vatten, knåda ordentligt tills det blir en blank slät deg, låt då denna vila under en duk.
• Skölj spenaten eller mangolden, skär bort nerver, riv sönder bladen i mindre bitar läggandes dem i en het kastrull framtills de blir slaka. Pressa ut all vätska ock finhacka därpå.
• Putska skockorna skärandes bort de yttersta hårda blanden og bladspetsarna, dra bort den mjuka blomborsten i mitten, dela skockorna på längden skivandes den nedre matiga delen i tunna skivor. Finhacka löken. Hetta upp olja og fräs löken samt skockorna däri, använder ma istället konserverade skockor så tillsätter man dessa bara i slutet. Blanda ner mangolden eller spenaten låtandes den fräsa en stund.
• Smält smöret brynandes 2 matskedar ströbröd däri, tillsätt dem samt den rivna osten till skockablandningen tillsammans med 2 matskedar olivolja, mejram, salt og peppar, blanda runt alltsamman.
• Sätt på ugnen på 200° Celsius, olja in en rund platt form.
• Dela degen i tvenne delar kavlandes ut dem till tvenne tunna plattor, klä formen med den ena för att därpå strö resten utav ströbrödet, täck sedan allt med fyllningen i ett tjockt lager. Täck med den andra degplattan, tryck ihop kanterna.
• Pensla deglocket med olja, stick några hål med gaffel. Grädda under omkring 55 minuter, går att sedan äta, varm, ljummen eller kall.














~

Nessun commento: