-
mangolden går bra att byta ut mot spenat
För
denna liguriska måltidspaj behöves:
till
degen:
8
deciliter vetemjöl + vetemjöl till utkavlingen
2 ½
deciliter kallt vatten
4
matskedar olivolja
1 tesked
salt
till
fyllningen:
1 kilo
mangold / spenat
12 unga
späda kronärtskockor, konserverade går bra
1 gul
lök
3/4
deciliter olivolja + olja för penslingen
50 gram
smör
3
matskedar ströbröd
150
gram nyriven parmesanost
2
teskedar mejram
salt
samt nymalen svartpeppar
• Häll
mjölet på bakbordet og tillätt salt, olivolja og vatten, knåda ordentligt tills
det blir en blank slät deg, låt då denna vila under en duk.
• Skölj
spenaten eller mangolden, skär bort nerver, riv sönder bladen i mindre bitar
läggandes dem i en het kastrull framtills de blir slaka. Pressa ut all vätska
ock finhacka därpå.
•
Putska skockorna skärandes bort de yttersta hårda blanden og bladspetsarna, dra
bort den mjuka blomborsten i mitten, dela skockorna på längden skivandes den
nedre matiga delen i tunna skivor. Finhacka löken. Hetta upp olja og fräs löken
samt skockorna däri, använder ma istället konserverade skockor så tillsätter
man dessa bara i slutet. Blanda ner mangolden eller spenaten låtandes den fräsa
en stund.
• Smält
smöret brynandes 2 matskedar ströbröd däri, tillsätt dem samt den rivna osten
till skockablandningen tillsammans med 2 matskedar olivolja, mejram, salt og
peppar, blanda runt alltsamman.
• Sätt
på ugnen på 200° Celsius, olja
in en rund platt form.
• Dela degen i tvenne delar kavlandes ut dem till tvenne tunna plattor,
klä formen med den ena för att därpå strö resten utav ströbrödet, täck sedan
allt med fyllningen i ett tjockt lager. Täck med den andra degplattan, tryck
ihop kanterna.
• Pensla deglocket med olja, stick några hål med gaffel. Grädda under
omkring 55 minuter, går att sedan äta, varm, ljummen eller kall.
~
Nessun commento:
Posta un commento