domenica 28 febbraio 2016

Alaskalax i alaskarökt porter


Lax från hvilket land som helst går naturligtvis bra, men här tillagad på ett något modifierat men traditionellt alaskanskt vis. Har man tillgång till det så kunne man lägga fisken emellan några brädor utav alträ uppenpå glödande kol, här köres en teknologisk modern variant.

Vad som behövs äro:

Till grunden:
1,5-2,5 kilo hel lax, urtaget og rensad, alternativt färsk laxfilée
1-1,4 liter rökt porter
en del dillkvistar
en del dragonkvistar
2 skivade citroner
5 skivade större rödlökar

Till täckning:
1-2 gurkor, som skivas tunt
2-3 citroner, som skivas tunt

Angående den rökta portern så finns Alaskan smoked porter som är ett utav de få öl som är årgångsmärkta men den stora fördelen med denna utmärkta port är att den är torkad över alträ i ett rökeri som vanligtvis nyttjas för att göra i ordning just Alaskalax. Personligen köper jag hem några extra flaskor när denna måltid vankas, dels för att dricka en flaska dagen före för att bygga upp smakförväntningarna samt dels för att kunna dricka till, hvilket jag ser som ett måste. Visst, det är en obillig öl, men den är värd pengarna. Nu te maden:

• Kläd en långpanna med folie, låt då folien nå långt över kanterna så att de kunne vikas tillbaka hindrandes marinaden att rinna över. Lägg först ett lager utav den skivade rödlöken, sedan citronskivorna samt dragonkvistarna i pannan. Uppenpå detta ålägges laxen medels de färska dillkvistarna ovanpå. Häll sedan på den rökta porten i sådan mängd att den ej rinner över men täcker allt, eller så mycket som möjligt. Låt detta draga i 1,5-2 timmar.

• Påsätt ugnen på 200 grader. Ställ sedan fiskpannan på ett större styke folie svepandes in den löst görandes ett paket genom att vika ihop kanterna, när ugnen är uppvärmd så är det dags att sätta in paketet högt uppe i ugnen i runda slängor 40 minuter.

• När tiden nöjsamt gått tages pannan ut, har man brukat en hel lax tages denna försiktigt till ett nytt fat avdragandes skinnet på ovansidan försiktigt, har man brukat en / två laxfilée lägges dessa så skinnet är på undersidan med köttet uppåt, avdrages det som böras kan. Laxöversidan bör sedan täckas med de tunt skivade gurkorna samt citronerna varvandes.

Detta kunne serveras tillsammans med en god rökt alaskaporter, crème fraische et rågbröd, eller en bagel samt mjuk gräddost, eller något annat enligt smak.

~

Nessun commento:

Posta un commento