Lax från hvilket land som
helst går naturligtvis bra, men här tillagad på ett något modifierat men
traditionellt alaskanskt vis. Har man tillgång till det så kunne man lägga
fisken emellan några brädor utav alträ uppenpå glödande kol, här köres en
teknologisk modern variant.
Vad som behövs äro:
Till grunden:
1,5-2,5 kilo hel lax, urtaget
og rensad, alternativt färsk laxfilée
1-1,4 liter rökt porter
en del dillkvistar
en del dragonkvistar
2 skivade citroner
5 skivade större rödlökar
Till täckning:
1-2 gurkor, som skivas tunt
2-3 citroner, som skivas tunt
Angående den rökta portern så
finns Alaskan smoked porter som är ett utav de få öl som är
årgångsmärkta men den stora fördelen med denna utmärkta port är att den är torkad
över alträ i ett rökeri som vanligtvis nyttjas för att göra i ordning just
Alaskalax. Personligen köper jag hem några extra flaskor när denna måltid
vankas, dels för att dricka en flaska dagen före för att bygga upp
smakförväntningarna samt dels för att kunna dricka till, hvilket jag ser som
ett måste. Visst, det är en obillig öl, men den är värd pengarna. Nu te maden:
• Kläd en långpanna med
folie, låt då folien nå långt över kanterna så att de kunne vikas tillbaka
hindrandes marinaden att rinna över. Lägg först ett lager utav den skivade
rödlöken, sedan citronskivorna samt dragonkvistarna i pannan. Uppenpå detta
ålägges laxen medels de färska dillkvistarna ovanpå. Häll sedan på den rökta
porten i sådan mängd att den ej rinner över men täcker allt, eller så mycket
som möjligt. Låt detta draga i 1,5-2 timmar.
• Påsätt ugnen på 200 grader.
Ställ sedan fiskpannan på ett större styke folie svepandes in den löst görandes
ett paket genom att vika ihop kanterna, när ugnen är uppvärmd så är det dags
att sätta in paketet högt uppe i ugnen i runda slängor 40 minuter.
• När tiden nöjsamt gått
tages pannan ut, har man brukat en hel lax tages denna försiktigt till ett nytt
fat avdragandes skinnet på ovansidan försiktigt, har man brukat en / två
laxfilée lägges dessa så skinnet är på undersidan med köttet uppåt, avdrages
det som böras kan. Laxöversidan bör sedan täckas med de tunt skivade gurkorna
samt citronerna varvandes.
Detta kunne serveras
tillsammans med en god rökt alaskaporter, crème fraische et rågbröd, eller en
bagel samt mjuk gräddost, eller något annat enligt smak.
~
Nessun commento:
Posta un commento