Bellini är en vindrink i blandning
utav prosecco samt vit persikojuice med härstamning från Venedigs moderna tid,
först blandad någongång emellan 1934 og 1948 utav sedan välkände Giuseppe
Cipriani, grundaren till Harry’s Bar, i Venedig.
Till följd utav dess rosa färg så
fick det Cipriani att tänka på en toga som ett helgon bar i en tavla utav
renässansmålaren Giovanni Bellini, härav döptes drinken till Bellini.
Bellini började i sin färska form att
vara en säsongsbaserad specialitet på just Harry’s bar men efter att man
logistiskt tillsetts åretruntförsörjning utav färska vita persikor så gick den
att dricka året runt, även i Harry’s öppnade sekundära bar i New York.
Bellinin består utav två tredjedelars
prosecco samt en tredjedels vit persikojuice, helst veronesiska, det ursprungliga
receptet ingår även en del körsbär- eller hallonjuice likväl för att ge den en
rosa kulör, idag åtfinnes flera varianter.
Glas flüte, skall det va.
Naturligtvis kan man byta ut
proseccon till någon annan liknande vitt mouserande vin, men exempelvis champagne
passar ej då det skär sig allt för mycket, detta sämre alternativ existerar
dock i formen utav en Bellini Royale, det är oftast detta relativt
osmakliga alternativ du får om du beställer en Bellini på en akompetent
nonitaliensk restaurang eller bar, om du inte ser upp. Dessutom i helt annan
kulör än genuin Bellini.
Rossini, Mimosa et Tintoretto äro andra varianter med alterier
frukt.
en fräsch persikoläskande
proseccofräsig apertiv
naturligtvis perfekt en het
sommardag, eller kväll
~
Nessun commento:
Posta un commento