martedì 26 dicembre 2017

Bellini


 


Bellini är en vindrink i blandning utav prosecco samt vit persikojuice med härstamning från Venedigs moderna tid, först blandad någongång emellan 1934 og 1948 utav sedan välkände Giuseppe Cipriani, grundaren till Harry’s Bar, i Venedig.

Till följd utav dess rosa färg så fick det Cipriani att tänka på en toga som ett helgon bar i en tavla utav renässansmålaren Giovanni Bellini, härav döptes drinken till Bellini.

Bellini började i sin färska form att vara en säsongsbaserad specialitet på just Harry’s bar men efter att man logistiskt tillsetts åretruntförsörjning utav färska vita persikor så gick den att dricka året runt, även i Harry’s öppnade sekundära bar i New York.

Bellinin består utav två tredjedelars prosecco samt en tredjedels vit persikojuice, helst veronesiska, det ursprungliga receptet ingår även en del körsbär- eller hallonjuice likväl för att ge den en rosa kulör, idag åtfinnes flera varianter.

Glas flüte, skall det va.

Naturligtvis kan man byta ut proseccon till någon annan liknande vitt mouserande vin, men exempelvis champagne passar ej då det skär sig allt för mycket, detta sämre alternativ existerar dock i formen utav en Bellini Royale, det är oftast detta relativt osmakliga alternativ du får om du beställer en Bellini på en akompetent nonitaliensk restaurang eller bar, om du inte ser upp. Dessutom i helt annan kulör än genuin Bellini.

Rossini, Mimosa et Tintoretto äro andra varianter med alterier frukt.

 
en fräsch persikoläskande proseccofräsig apertiv
naturligtvis perfekt en het sommardag, eller kväll


















~
 

Nessun commento: