mercoledì 25 giugno 2008

Tramsiga Jante trasar

~
avund föder köphunger
säger Mats Alvesson, doktor i psykologi och professor i företagsekonomi i Lund

Alvesson ser flera förklaringar. En handlar om att mycket av dagens shoppingglädje bygger på att man lyckas särskilja sig och glänsa inför andra – vilket kan vara ganska svårt när de flesta i ens omgivning drivs av samma ambition

Det blir ett nollsummespel. Eftersom vi hela tiden jämför oss med andra – som också får det bättre – blir vi blinda för våra standardhöjningar. Så länga alla andra i ens omgivning konsumerar, måste man dessutom själv fortsätta att handla för att inte hamna i underläge

en annan förklaring ... är ... att vi lever i en tid präglad av ‘grandiositet’. Vi lägger massor av pengar, tid och energi på att försöka framställa oss som lite tjusigare och mer lyckade än vi egentligen är. Ytan blir intressantare än innehållet.

Viktigast är att det ‘ser bra ut’


~

humana kynnet i dess grund
konsumtionshysterins kärna

jämförd miljö, död miljö

~


Lagerblad, A, om Alvesson, M., “Avund föder köphunger”, i SvD 4 december 2007 s. 22

här kommer även jantelagen in, den här janteloven är bestående i det mänskliga kynnet, och bör nog egentligen ses som ett grundläggande element i våran, o andras, evolutionsbiologi, ehuru ej alltid i så kallad avundskänsla, i dagens så kallat moderna o upplysta värld, får man dock säga att de mer rudimentära formerna av denna ‘känsla’ är smått löjeväckande, emedans andra må vara essentiella. Hursom, ett bestående, eller överdrivet, men i det mänskliga kynnet, som leder oss både framåt som bakåt, i framsteg som i fördärvet. Detta både gällande miljön som internt samt externt socialt, backslashsmockad av jantepatetiskhet.

~

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Ett inlägg i detta ämne skulle lätt kunna fastna i en nedslående anda: - "ja, vi människor tänker bara på det ytliga och vi konsumerar alldeles för mycket hela tiden, o fy ack o ve"! - och sedan stanna där i sin kontext.

Men, som alltid, har din text det där lilla extra som lyfter den o som inbjuder läsaren till att tänka vidare:

"den här janteloven är bestående i det mänskliga kynnet, och bör nog egentligen ses som ett grundläggande element i våran, o andras, evolutionsbiologi"

"ett bestående, eller överdrivet, men i det mänskliga kynnet, som leder oss både framåt som bakåt, i framsteg som i fördärvet"

Alltså är det inte odelat negativt, kanske till och med en sida av det allmänmänskliga som medvetet skulle kunna vändas positivt?

Som sagt, så uppfattar jag alltid en underliggande optimism, en drivande kraft i dina texter.

Anonimo ha detto...

Du skriver tamejtusan om allt du..och det är underbart att få ta del av dina tankar och åsikter ..dina perspektiv ..vad gäller denna sanningsenliga alltigenom intressanta text skulle jag vilja applådera den!!!så applåder!!!Bodilan