giovedì 5 giugno 2008

Gudinnan

~
Moder Jord
Gudinnan i Dig

må du vara fri
infångandes solar

i all vår dyrkan

~


kom o tänka på denna i förhållande till den unga gudinna som det står om i Allt om barn (som ses på mina etiketter så relateras den även till annat, än just dessa framförda barnsgudinnor), där ett ungt barn framförs i tron att hon är en gudinna, framtills menstruationen, samt att hennes liv därav blir omgärdat av olika religiösa regler.

Essensen är korrekt, att hon likt alla kvinnor är en gudinna, kontexten blir dock fel, när hon enligt den där förda tron att hon faller ner till människosläktets varande när hon får sin första menstruation, samt så blir det något logiskt bakvänt när mänskliga troende sätter regler för den de säger sig tro vara en gudinna, eller, så visar det på det indirekta, d.v.s. att det är i människans sinne gudinneligheten finnes, inte tvärtom. För att sätta det i relation: skönhet sitter i betraktarens ögon.

Det är givetvis inget större fel i att olika människor tror på diviniteten, det som blir knasigt är dock när denna divinitet kommer med restriktioner, detta är vanligt inom mänskligt sinnelag, samt inom organiserad religion. Det är som att säga, ‘jag älskar dig, men bara om du beter dig så här’, vilket i sak, blir tvärtom mot den annars kravlösa kärleken som exemplifieras via buddhistisk-hinduisk kärleksfilosofi.

Just gällande Nepal så är det att vänta att den statliga inblandningen i denna religiositet försvinner ganska snart, med tanke på att man just detroniserat den monark som sågs som Vishnus reinkarnation.

~


Läs även andra bloggare om , , , , , , , , , , , ,

1 commento:

Anonimo ha detto...

västerlandet har Miss Universum, o Nepal har samma företeelse i yngre upplaga...

ingetdera väcker någon större uppmärksamhet, inga protester, inga demonstrationer...olika världsdelar, samma fenomen, samma ideal vad gäller flickor/kvinnor o deras utseende o beteende...


filologen