domenica 15 giugno 2008

Kosovës / Kosovas / Kosovos nationshistoria – i korta ordalag

~
Kosovo är genitiv för ‘kos’ som betyder koltrast, det albanska namnet för området är Kosovë, eller Kosova. Vid skrivande stund så är Kosovë en delvis internationellt erkänd republik efter att de den 17 februari 2008 slutligen förklarade sig som självständiga från Serbien. Reaktionerna har varit smått blandade, Afghanistan var först med att erkänna staten vilket åtföljts av hälften av Europas länder samt USA, majoriteten av världens länder har ehuru ej ännu så gjort varav många även har deklarerat att de inte så skall göra, däribland stora länder som Kina, Indien, Ryssland, Spanien, samt Serbien.

Under antiken så var Kosovë en del av det som kallades Dardanien som ofta låg i fejd med Makedonien, som även erövrade de södrare delarna under Filip II. Romarriket erövrade senare området år 28 före kristus och kom att hamna i provinsen Moesien. Den byzantiska kejsaren Herakleios bjöd in slaverna till Balkan under 500-talet och sedan denna tid har Kosova varit bebott av serber i olika hög grad. När Serbien under 1100-talet blev självständigt så låg Kosovo i centrum av landet och var framtills 1300-talet Serbiens politiska, ekonomiska, religiösa samt kulturella främsta beståndsdel. Hundratals kyrkor och kloster byggdes, vid år 1389 stod här det viktiga slaget som så ofta refereras till i allmän politik än idag, det emellan en kristen allierad multikulturell styrka, ståendes under en serbisk prins, och den Osmanska arméen, även den multikulturell i dess formation. Osmanerna vann och området blev ingåendes i deras rike, tillsammans med övriga Serbien, vilket ledde till en juridisk favorisering av de muslimska befolkningselementen. En stor andel serbiska familjer utflyttade från Kosovo, särledes i samband med upproret de gjorde 1683-1699, efter detta skedde en stor inflyttning av muslimska albaner från norra Albanien till Kosovë, en invandring som pågick under dryga två århundraden. Även den serbiska befolkningen albaniserades i språk och konverterade till islam, i stegrande grad.

Under andra hälften av 1800-talet yppades de etniska konflikterna upp till ytan då kosovoalbanerna ställde sig på osmanernas sida i kriget 1876-1877. Vid freden fick det Osmanska riket Kosovë och en utrensning påstartades gentemot de ortodoxa serberna, man räknar med att emellan 200-400 000 serber blev tvångsdeporterade. Även albaner fick fly från de områden Serbien erhöll efter krigsslutet. Kosovë erövrades sedemera av Serbien under Balkankrigen 1912, 25 000 albaner mördades efterföljande år. Även efter första europakriget under 1900-talet blev Kosovo en del av konungadömet Jugoslavien, men ockuperades av det italienska Albanien under det efterföljande andra. Den albanska SS Division Skanderbeg mördade runt 10 000 serber och omkring 100 000 flydde Kosovë, Tito återtog provinsen år 1944. De efterföljande decennierna såg ändå en stadigvarande utflytt av serber från provinsen då dennes levnadsstandard var långt lägre än övriga delar av riket. Kosova var en autonom provins i delrepubliken Serbien inom Jugoslavien framtills 1989 då Milošević avskaffade självstyret, vilket ledde till kraftigt utökat missnöje och massiv emigration till väst. Kosovës president Rugova styrde genom sin antivåldspolitik framtills 1997 då väpnad konflikt till slut bröt ut.

Men rörelsen var igång redan tidigare med anledning utav den massiva arbetslöshet, stora fattigdom blandat med nationalistiska tankegångar vilket redan 1981 ledde till att studenter vid universitetet i Pristina krävde att Kosova skulle få bli en egen republik. Den serbiska makten gick hårt åt och många dödades eller arresterades, samt så åtföljdes en erodering av rättigheterna. En växande serbisk nationalism där man ville återföra landet till sina fornstora dagar blickandes mot Kosova som sin stats hjärtas barm påbörjades en väldigt aktiv diskriminering och förtryck av albanerna, 1989 togs den autonoma statusen bort, albanska skolor stängdes och albaner som arbetade inom den officiella byråkratin sparkades. Till en början var den albanska responsen främst fredlig och man röstade t.ex. för självständighet 1991 även om detta val kan misstänkas varit något frisserat. Hursom så utropades självständighet samma år utav det kosovitiska parlamentet. Man satte bl.a. upp ett parallelt system av skolor som sköttes från privata hem, hela 275 000 albanska barn gick där i första årskurs, men den serbiska polisen genomförde räder och förhindrade fortsatt verksamhet. Den etniska konflikten militariserades genom att en albansk militant självständighetsrörelse togs vid varvid serbisk militär genomförde den brända jordens taktik mot kosovoalbanska byar skapandes över 250 000 flyktingar. När internationella förhandlingar inte på fredlig väg lyckades få till en överenskommelse emellan den serbiska regimen och de kosovoalbanska självständighetsivrarna bedömde NATO att den militära vägen var nödvändig. Under NATOS flygräder flydde uppemot 1 miljon etniska albaner från Kosovë, samt en hel del romer och serber, efter att dessa upphört och FN kommit in med sin KFOR styrka har den överväldigande majoriteten återflyttat till landet, men montenegriner, serber och romer har fått utstå kosovoalbanernas nationalistiska hämd vilket resulterat i att regionen blivit mer albaniserad än någonsin tidigare. Hur många romer som återkommit till Kosova, eller hur många som nu bor där, är det ingen som vet.

Från officiellt kosovoalbanskt håll fördömmer man all diskriminering eller våldshandlingar gentemot andra folk men dessa proklamationer har inte hjälpt utan ganska rigorösa och utstuderade attacker har skett, det är heller inte religiöst baserat då t.ex. bosniska muslimer som bott och verkat i landet har tillika blivit brutalt behandlade. Man beräknar att nästintill alla bosniska muslimer, åtminstone de som bott på landet och även de flesta i städerna, har flytt Kosovë, de var runt 70 000 men är nu nera i färre än 10 000. Vill Kosova vinna omvärldens respekt så måste de få bukt med den nationalistiska hysterin som drabbar precis alla andra etniciteter. Hursom, efter anfallskriget så har Kosovë administrerats av FN, men det har misskötts varvid den större delen av de serbiska och romska befolkningselementen varit tvungna att fly från våldshandlingar utförda av albanska extremister. Den överväldigande majoriteten av befolkningen i Kosovë önskade ett självständigt land och FN lade fram en plan för utökad nationell status vilket icke gick med pås i Belgrad, och därmed ej heller i Moskva. Med tanke på den passiva långdragna förhållningen och utvecklingen så får man ha mänsklig förståelse för att Kosovas parlament enhälligt utropade sig som en självständig stat den 17 februari 2008, en status som man ej kan dem förneka. Även om Serbien så gör.

Idag, den 15 juni 2008, får Kosovë en egen konstitution.

~


SvD, Politiken (intressant.se)

Läs även andra om , , , ,

13 commenti:

Anonimo ha detto...

En något felaktig bild presenteras då du verkar framförhålla att alla folkgrupper i Balkan har varit lika utsatta och förtryckta bara under olika perioder vilket jag inte alls kan hålla med om. Jag fördömer självklart allt våld som nu förekommer i landet men meningen "fått utstå kosovoalbanernas nationalistiska hämd" visar felaktigheter, hämnden är inte nationalistisk, hämnden är för tortyren och berövandet de fått utstå i hundratals år, och det faktum att det fortfarande promenerar runt serbiska barnamördare på gatorna i Kosova (för att inte prata om i Serbien).

Anonimo ha detto...

Det många glömmer är att de kallas kosovo albnaer för att de är flyktingar från ... albanien. för cirka 50 år sedan tyckte de att det var sämmre i albanien så de flydde till kosovo. därav namnet. sedan tyckte tito att serberna var för nationalistiska, han försökte kväva deras nationalism på många sätt, ett sätt var att släppa in många albaner i kosovo.

jag tänker inte kommentera om vem som varit dumast eler vem som gjort värst saker, men jag kan sägga så här, " it takes 2 2 tango"

serberna förlorade media kriget, som är det viktigaste.

vi vanliga "dödliga" människor kommer att få reda på varför det blev som det blev om cirka 50 år, precis som vi idag vet vad tito gjorde.

att föröska skriv om historien är fel! de som är insata i konfliket ved vad jag menar.

Anonimo ha detto...

Till anonym: Kosova var från början en del av Albanien, som illyrerna befolkade, albanernas förfäder. Albanerna i Kosova kallar inte sig själva för Kosovoalbaner, det är omvärlden som döpt dem till det. Skulle dom flyttat dit för 50 år sen? Skojar du eller? Och nej, det finns inte två sidor av ett folkmord. Punkt.

Anonimo ha detto...

donika.

så du menar att de muslimska terroristerna uck kla som finnasierats och tränats utav al qaida i albanien för att sedan mörda serber, romer och kosovo albaner ( som inte håller med er) inte är folkmord.

att på 100 dagar bränna 130 kyrkor som klarat sig från 500 års otomasnk okupation (otomanerna lätt kyrkorna vara) och 2 världs krig . varför tror du att man bränner kyrkor? för att skriva om historien.

eller ska du sägga som många sägger att serberna byggde 4 kyrkor för 700 år sedan och sedan gick tilbaka till serbien?

finns det någon moske i kosovo som är 700 gammal.

varför gräver man upp helgon som legat begravada i 500 år för att sedan elda upp dem?

vad tror du att hashim tachi och resten gjorde i uck kla? plockade blommor.

om jag frågade en kosovo alban för 20 år sedan var han kom i från var han juggoslav, för 10 årsedan serb, nu är han vad ?

du får gärna belägga din påståenden med att kosovo alberna skulle ha varit på kosovo för mera än 50 år sedan.

wikipedia räknas inte!

Anonimo ha detto...

"anonym" verkar veta vad han/hon skriver om medan donika inte har en aning om vad som är sant.

Anonimo ha detto...

Det är sant att alla etniska minoriter förtrycks av albanerna. Senast igår sade Montenegros president att anledningen till att Montenegro inte erkänner Kosovos självständighet är den diskrimenerande behandling den Monenegrinska minoriteten får i Kosovo.

Allra sämst av minoriteterna behandlas Romerna. Både Serbien och Italien översvämmas nu av Romer som flyr undan albanerna i Kosovo. De flesta Romer ställer sig därför på Serbiens sida i Kosovokonflikten. Inte ens arabländerna erkänner Kosovo trots att majoriteten av albanerna är muslimer. Anledningen är naturligtvis att ett självständigt Kosovo i praktiken inte alls är självständigt, utan en marionettstat åt NATO (som inte gillas av araberna). I tidningen Jewish World Review presenterades för ett tag sedan en intervju med den siste juden som fördrevs från Kosovo. Albanerna kom och ringde på dörre och kastade helt sonika ut honom från hans lägenhet i Pristina. Dagen efter bodde albaner i lägenheten och låset var bytt.

Det finns många etniska folkgrupper som befinner sig i samma situation som albanerna i Kosovo. Basker, Irländare, Skottar, Palestinier, Katalonier, Lakotaindianer, Kurder osv. Samtliga dessa folkgrupper förtjänar självständighet mer än albanerna gör. Albanerna har redan ett land, i direkt anslutning till Kosovo (Albanien). Något som ingen annan av de nämnda folkgrupperna har.

Anonimo ha detto...

Jag vet inte ens varför jag bemödade mig från första början. Ni är inte ens värda energin.

Anonimo ha detto...

sanigen svider donika.
ni kan dra historier för dem som inte är insata i ämnet.

läs historia i skolan så förstår du säkert vad jag menar

Anonimo ha detto...

sandheden sveder ikke ..hej steve lando ..du nævner dardanien men glemmer at SERBER er et slavisk folk som er kommet til kosova..ja enda serbien(til balkan) ..det er serber som er kommet til balkan all in all...det er ikke albaner der er kommet dertil (balkan ) samtlig europeisek historiker mener det..så forstår jeg ikke hvordan serber også kan have ret til kosova, på den andens side vil samtlige hisoriker sig at albaner er ilirer som altid har været der (balkan) ..det er då mærkelig at i sådan hopper for at forsvare et hvert kristen folk lige meget hvor meget de har dræbt..lad os nu tage serberne ..over 80 % af de døde i bosnien var muslimer og ikke serber..jo jo vi kan snakke om de få serber som døde i bosnien vi kan snakke om deres liv var mere værd end de tusinder af muslimer ,,som de dræbet og vi kan snakke om de over 40000 voldtægter serbiske soldater begik i bosnien ...men det vigtigste er at serber er slavisk og slaverne kom til balkan for 2000 år siden ca...så hold op med at græde over jeres kristne broderskab ...mere fascistiskekan i simpelt hen ikke være..for husk altid at serberne har begået den værste forbrydelse mod menneskehedensiden 2 verdenskrig. men neej mange af jer vil helst se en muslimsk nation dumme sig og dræbe/voldtage I vil ikke indrømme at serberne har over 40000 voldtægtsforbryder som stadig lever i serbien uden at nogensinde blive retsforfulgt..IGEN GLEM IKKE HISTORIEN ..ELLER LAD IKKE HISTORIEN OM BARE FORDI DE ER KRISTNE..SPØRG EN SVENSK HISTORIKER OM DET ELLER FOR DEN SAGS SKYLD SPØRG ENHVER EUROPEISK HISTORIKER OM HVORNÅR SERBERNE ER KOMMET TIL BALKAN..OG HVORDAN ALBANER ER KOMMET TIL BALKAN..HVIS I ALTÅS VIL HØRE OM ET FORFÆRDELIG KRISTEN FOLK SOM KUN KENDER TIL VOLDTÆGT OG MORD

Anonimo ha detto...

Jag kan sega e sak att dessa skämtar som serbenrna har påhitat om 500 år gammla kyrkor detta er bara snack det vet Omvärden om,och du borde kanske inte komma med sona påhit som serberna har försökt i 100 tals år men i slutet saningen er frame...

Anonimo ha detto...

Många albanska historiker menar att det albanska folket härstammar från illyrierna. Varför heter de inte illyier då utan albaner???

Albaner är ett inflyttat folk som kom till Balkan på 700 talet. Det har blandat sig med illyrierna, likt de slaviska folken har gjort med nordliga illyriska stammarna.

Dardan, eller Dardanos som han heter på grekiska, var den som startade Dardania (staten som albanerna oftast refererar som den ursprungliga Kosovo). Dardanos var illyrier och illyrir i sig brukar anses som kusiner till grekerna.

Albanerna gör samma sak som nu makedonerna gör, själ grekisk historia och försöker göra om den till sin egen. Skillnaden är att albanerna på kosovo har gjort detta i mycket längre tid än makedonerna och lyckats få en trovärdighet i det.

Men sanningen kommer övervinna all lögn som nu sprids på Balkan.

Jag vill passa på att hälsa alla Serber, Romer, Goraner, samt alla icke albaner som kämpar mot det albanska förtrycket.

Anonimo ha detto...

1. varför skriver du "Kosovë" när det heter "Kosovo" på svenska?

2. till Donika - jag är ganska säker på att serberna tycker att deras aktioner på albaner i Kosovo var en reaktion på "terrorister" och "barnamördare". Du verkar själv vara drabbad av det nationalistiska hat som du skyller andra för.

3. till Anonym - kosovoalbanerna kallas väl just kosovoalbaner för att de bor i Kosovo och är albaner. Har svårt att se att alla kosovoalbaner skulle vara flyktingar från Enver Hoxhas Albanien, världens mesta stalinistiska fängelse!

4. Illyrierna har inget med albaner att göra! Illyricum var romarnas namn på den provins som motsvaras ungefär av det gamla Jugoslavien. Allt snack om att albaner skulle vara "de sanna illyrierna" är bara nationalistiskt snick-snack i kampen om vem som "var här först". Illyrier-snacket är lika fjantigt/mossigt som idén om svenskarna som de gamla goterna.

stolt muslim alban ha detto...

okej , Donika jag är med dig , jag vet inte så mycket men det jag vet att serber och rommer och alla fula människor som har imot albaner är inte bara racister men "haters" efter alla år vi har gått igenom från turkiet och längre fram med serberna så har ni fortvarande inte insett att kosovoalbaner har alltid funnits men en del av den gammla stora albanien blev krig och delades som sen blev kosovo albaner och vi då blev muslimer av turker som jag faktist är tacksam av hade inte viljat vara en kristen troende hellre en vacker muslim så... sluta hata kosovoalbaner har alltid ägd och vi för känna vår självständighet som serbien inte gjorde ... jag antar folk blev blinda över deras fula tryne som du bara gav upp serber är zigenare inte konstigt att dem har snott en del av kosovo... koka bitches Donika bryr dig inte du är för smart för att lyssna på omogna människor som tror dem kommer nån vart med albaner är inte albaner dem är från havet ?? vaaaa