martedì 17 giugno 2008

Ekoregion Ursus maritimus

~
isbjörn på besök
hälsar på i sitt öland

naturlig visit

~


Isbjörnar på Ísland bör varken skjutas eller flyttas, de hör hemma där likväl, detta vet människan om, ty nybyggarna såg isbjörnar där redan anno 890, under medeltiden brukade man fånga dem, nu verkar man föredra att skjuta dem.

Se vidare, Polar Bear, Dagbladet, DN, Politiken, SvD, De Telegraaf, Aftonbladet, Politiken, Dagbladet, Morgunblaðið samt blogg Markattan

Andra bloggare om: , , , , , ,

11 commenti:

Anonimo ha detto...

Isbjørnene kommer til Island nå.
Kanskje er det den globale oppvarmingen som har skylden, kanskje ikke...
På kysten av Island står folk klar med maskingevær, hit men ikke lenger! Om Bjørnene ikke gjør akkurat som forventet må de dø!
Tenk om det fantes mer intelligente vesener på jorden da menneskene utvandret fra Afrika, og de stod klar med maskingeværene den gang :(
Da hadde jeg ikke kunnet skrive dette innlegget, denne bloggen hadde ikke eksistert og de mer intelligente vesenene hadde nok gjordt denne planeten ubeboelig den dag i dag...
Heia menneskene?

Anonimo ha detto...

Ja, ved du hvad: du har da ret!! Og ulven (vargen) og brunbjørnen har levet i Stockholm, før menneskene kom til. Så dér skal de da også have lov at leve!
Men måske bliver det lidt svært at komme til at sidde på café og ryge cigaretter så...

Anonimo ha detto...

Nei. Isbjørner hører ikke hjemme på Island. Isbjørner lever av selfangst på isen. Dette er det såvidt jeg vet umulig å bedrive på Island. Island er ikke en del av isbjørnens naturlige habitat.

Dersom isbjørnene som var så uheldige å forville seg til Island skulle få vandre fritt ville de for det første antakeligvis sulte ihjel etterhvert, og for det andre utgjøre en fare for befolkningen. Den eneste løsningen (og det er åpenbart en temmelig urealistisk og dårlig løsning) ville dermed være å la islendingene bære skytevåpen når de beveget seg utenfor tettbebyggelsen, for å beskytte seg (slik man er pålagt på Svalbard). Sultne isbjørner betakker seg nemlig ikke for å spise islendinger. Den mest sannsynlige enden på visa ville vært at isbjørnen ble skutt uansett, fordi den angrep et menneske. Bjørnen ville altså først sulte og så bli skutt.

Da er det tross alt bedre å spare den for lidelsen, og skyte den med en gang.

Anonimo ha detto...

Det er det dummeste jeg har hørt. Vet ikke hvor gammel du er, men om en stund kommer du til å dø av av alderdom og da kan du jo like gjerne dø med en gang.. Logikken din er like ræva... Alt liv bør respekteres!

Anonimo ha detto...

efterblivne svenskare, polar bears don´t belong in iceland, check your facts!

A-K ha detto...

Oavsett om isbjörnarnas naturliga habitat finns på Island eller inte, så ska självklart inte de isbjörnar som tar sig dit skjutas. Anser Island att de hör hemma på och runt Grönland, så får de flytta tillbaka dem dit - inte skjuta de stackars "vilsna" individer som tillhör en björnart som redan är hårt utsatt. Det uppskattas finnas 25 000 isbjörnar som lever på vår jord - och de måste vi självklart värna!

Jag drar mig för att skriva sådana ord om islänningarna som Icelander använder om svenskarna, men jag behöver ju inte tala om vad jag tänker om sådana som uttrycker sig så och om Isbjørnvenn som anser att de lika gärna kan skjutas på en gång för att bespara dem lidande... Jag blir mållös.

Anonimo ha detto...

Fakta om isbjörnar:
Isbjørnen (Ursus maritimus) er en stor gullighvid bjørn. Den kan blive cirka 2,8 meter lang og veje op til 600 kilogram, hvilket gør den til den største bjørneart. Isbjørnen lever af sæler, fisk, sneharer, polarræve, lemminger, søfugle, unge hvalrosser, hvidhvaler, ja faktisk en hvilken som helst kilde til kød - også ådsler og menneskers efterladte affald, hvilket gør den til en potentielt temmelig farlig nabo i arktiske samfund, f.eks. på Svalbard.

Som fangstmetode bruger bjørnen sine store kløer og hjørnetænder, sin fantastiske lugtesans og ikke mindst sin evne til at ville undersøge og udforske, som ofte bringer den på kollisionskurs med menneskets samfund, men som også holder den i live når føden er knap og fantasi må til. Isbjørnen er større og længere end de øvrige bjørne, med længere hals og smallere hoved. Dens tænder er ekstremt godt tilpasset livet som kødæder. Hjørnetænderne er noget større end andre bjørnes og dens kindtænder er skarpere og mere takkede. Dette skyldes at isbjørnen næsten udelukkende lever af kød, mens andre bjørne også spiser planteføde. f.eks. bær og græsser.

Källa: Wikipedia

Mvh. Islänning

Anonimo ha detto...

Selvfølgelig ville det beste vært om man kunne frakte dem tilbake til Grønland. Problemet med denne bjørnen var jo at den var for uthungret og skadet til at den ville tåle reisen.
Det er sannsynlig at dette vil være tilfelle med alle isbjørner som kommer til Island, da de har reist/svømt ganske langt for å komme dit. Man må ta med i betraktningen at det er en betydelig påkjenning for en isbjørn å bli dopet ned i timesvis og fraktet tilbake til Grønland.

Ser at en del ble sjokkerte av at jeg mener det er mest humant å skyte bjørnen. Jeg vil minne om at det å dø av sult er en udelt lidelse. Jeg forstår ikke hvorfor man skulle ønske å la bjørnen gjennomgå det, når den allikevel må dø (fordi den i lengden ikke KAN overleve naturlig på Island). Det anser jeg som dyreplageri.

Man MÅ også ta med i betraktningen at dersom man skulle la disse bjørnene gå fritt omkring vil det utgjøre en stor trussel mot befolkningen. Det virker som at en del her ikke har tatt det innover seg. Isbjørner er farlige for mennesker i en helt annen grad enn andre rovdyr vi har i norden. Det er mulig dette vil sjokkere, men jeg kan fortelle at isbjørner som forviller seg inn i Longyearbyen på Svalbard, og som man ikke klarer å skremme vekk, blir skutt av Sysselmannen (øverste myndighet på Svalbard). Dette er helt nødvendig for å beskytte lokalbefolkningen.
Det er faktisk ikke så mange islendinger i verden heller, og de fortjener også beskyttelse.

Det å skyte en isbjørn bør alltid være siste utvei, men det er av og til nødvendig, av hensyn til menneskene, eller av hensyn til bjørnen selv. Det er synd, men sant.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Polar bears occur in Russia, Alaska, Canada, Greenland, Iceland and islands that lie off the north coast of Europe. They were also seen in Denmark, Norway, Sweden and Finland. Polar bears are one of the few species that are perfectly accustomed to live in areas with extremely harsh climatic conditions. Mostly they can be found close to water. They can spend a long time in the water. They dive for fish or hiding seals. Polar bears can be found all the way across the globe's north polar cap. They can travel on drifting ice or by swimming.

/länk 'Polar Bear'

Att isbjörnarna är farliga för människan är ovidkommande, ty det finns många farliga djur på jorden, tigrar, lejon, vargar, björnar, ormar, myggor m.m. I likhet med många av de övriga större djuren så är isbjörnar en starkt hotad art och därmed skyddad.

Isbjörnar har gott om födokällor på Island, och ön ingår i dess historiskt naturliga habitat.

Det vanligaste är att man endast tillåter avskjutning vid en direkt eventuell attack, för att skydda människolivet.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Komplettering:

tack för alla kommentarer

Anonimo ha detto...

Det var nok Isbjørner på Island lenge før det kom mennesker dit.
Folk rømte fra kristendommens tyranni i Norge og havnet etterhvert på Island.
Jeg forstår ikke dette med at mennesket skal ha fortrinn over dyra over alt.
At isbjørner på Island må drepes fordi de er en trussel mot menneskene faller på sin egen urimelighet. Til nå har man drept to Isbjørner der, hvor mange Islendinger har i det hele tatt blitt truet av isbjørn???