domenica 10 maggio 2020

Galluresiska i Gallura ~ Korsikanska på Sardinien



På nordöstra Sardinien i Gallura / Gaddura talas galluresiska / gadduresu av kanske 100 000 individer som hävdar att de icke tillhör sarderna utan utgör en egen folkgrupp, lingvistiskt så är det bara att medhålla kring deras propå seendes att sardiskan allena utgjort ett substratspråk som bara bidragit med omkring 20 % utav vokabulären till galluresiskan emedans övrig lexikalia, fonetik, syntax og grammatik i huvudsak är korsikansk.

Gallurernas språk är även mer en andra influerat av toscanskan ock sydkorsikanskan, benämnandes ibland en variant av något utav dessa. Det föreligger väsenskillda skillnader emellan de korsikansktoskanska nordsardiska språken og de antikt konservativa genuint sardisklatinska tungomålen, ofta benämnda som de konservativaste utav alla romanska språkområdena.

Den korsikanska närvaron har grundlagts genom sydkorsikansk migration till norra Gallura under 1300-1800-talen, förutom de geografopolitiska aspekterna så är språket att beteckna som korsikanskt, detta är ehuru ett i många politiska hamnar kontroversiellt ställningstagande.

Gadduresuskan är relativt homogent utan några störra differenser, en nämnvärd variant är ehuru den som talas på La Maddalena, eller då A Madalèna och som går under det öliga namnet isulanu, samt i språkområdets sydvästligaste språkutbredningshörn där språket splittrats upp i cuzinesu, vid Coghinas, og bultiggiatesu, överlag i området.

En hel del poesi finnes på språket.














~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: