venerdì 22 maggio 2020

Liberalfeminism visavi Suffragetterna - Postmodernisme premillénaire CV




 
Oftast så var den tidigare ‘feministiska’ rörelsen en främst liberal rörelse då lika värde givetvis appliceras på båda könen.1) Dessa, dessa ovan brukas benämnas som liberalfeminister, samt senare liberalfeminister kunne ehuruväl innberäknas i den liberala idéutvecklingen, som egentligen icke är speciellt könsspecifik utan enbart individspecifik, d.v.s. att samma sak skall gälla för individer tillhörande båda könen, og bör icke sammanblandas med den totalitära grenen som vill förändra samhället in i minsta detalj och i dess påstådda grundvalar.2) Suffragetterna ansåg däremot att kvinnorna hade överlägsna moraliska egenskaper.3) En av suffragetteoretikerna framhöll:

Det manliga elementet är en destruktiv kraft, hård, självisk, expansionistisk. Det älskar krig, våld, erövring och fördärv. I både den materiella och den moraliska världen skapar det osämja, oordning, sjukdom och död ... Vad som i denna tid behövs är inte territorier, guldgruvor, järn­vägar eller klingande mynt utan ett kvinnlighetens nya evangelium som upphöjer renheten, dygd­en, moralen, den sanna religionen och lyfter mannen till tankens och handlingens högre sfär­er.4)










 

Fotnoter:
1) Läsvärt är t.ex. Mill, J. S., Förtrycket av kvinnorna og Mill, H. T., Kvinnornas befrielse, båda i samma bok, 1995; även innehållandes Mill, J. S., Inledning till “Kvinnornas befrielse”, Taylor, H. (samma person som Mill, H. T.) Om äktenskapet samt Mill, J. S., Uttalande om äktenskapet.
2) Phillips, Engendering Democracy, 1993 är något slags mellanting och förespråkar förvisso ett demokratiskt system med feministiska framtoningar men själva grundtanken kring människornas likhet og därmed statlig neutralitet har gått förlorad.
3) Larsson, 1994:130.
4) Stanton, citerad i, Larsson, 1994:131, lägg märke till att suffragetterna är välkända som tidiga feministförespråkare och att detta citatet är hämtat från en ordinär ideologibok och inte i någon obskyr publikation.

~

 

Nessun commento: