1 kilo apelsiner
1 citron
700 gram
strösocker
4
centiliter grappa
*Ändras
sammansättningen stämmer ej koktiden.
• Borsta
apelsinerna samt tvätta dem under varmt vatten, pricka skalet med en galler så
att bitterämnena kunne frigöras, lägg sedan apelsinerna i blöt i rikligt med
kallt vatten i dagarna tre, byt ehuruväl vattnet varje dag.
• Häll
ut vattnet, skär bort botten på toppen på apelsinerna, klyv dem längs med i
fyra delar, skär klyftorna tvärsöver i tunna skivor. Samla även upp eventuell
saft som friläggs i processen.
• Lägg
apelsinskivorna samt saften i en vid låg gryta, tillsätt sockret samt
citronsaft från en citron rörandes om. Låt detta koka utan lock påå svag värme
i emellan 40-60 minuter, rör bara om det behövs för att det ej skola
vidbrännas.
• Gör ett
geléprov genom att man lägger upp en sked marmelad på en kall tallrik, dra en
sked genom marmeladen, rinner den ej ihop är konsistensen lagom men eljes får
den koka än mer.
• Häll
upp marmelade in glasburkar, häll grappa över så att den håller bättre.
~
Nessun commento:
Posta un commento