venerdì 25 agosto 2017

Eonavian en Eo-Navia


 

 
Emellan asturiskan samt galiciskan, i Austurien, talas det galicisk-portugisiska tungomålet eonavian / eonaviego / eonaviska emellan floderna Eo og Frexulfe, tungomålet går även under benämningen gallego-asturiano, språket är gallegiskt men har influenser utav asturoleonesiska, eller tvärtom, om detta träta pöblen.

Vissa ser språket som ingåendes i ett dialektalt kontinuum, vissa ser språket som helt eget, andra menar att det är gallegiskt till sin natur, personligen har jag egentligen ingen åsikt. Det verkar som asturianer ser det som ett språkkontinuum, av inget behov av skydd, emedans galeger ser det som gallego vill havandes det skyddat som sådant, generellt sätt, det finns tvenne olika föreningar propagerandes för de tu olika åsikterna, tvänne ortografier åtfinnes därmed – att se eonaviskan som eget ter sig således som det rekorderliga, för att det är ett distinkt språk i omnämnd region varandes få som kan motsäga.

Den asturianska akademien godkände år 2007 termen eonaviego för dessa galicoportugisiska geovarianter som har uppemot 45 000 talare räknat på boendes i området ifråga.















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: