mercoledì 8 novembre 2017

Sicilien under Bourbon - De två Sicilierna - Landologica IICD


 


Spanien gjorde en lyckad landsättning på Sicilien år 1734, när Sicilien låg under habsburgisk-österrikisk domän, ock kvickt varo adelsmän från Palermo frame för att framföra att spanjorerna skulle känna sig välkomna. Inte heller österrikarna satte sig ordentligt emot spanjorerna og Sicilien kom nu under Carlos III och härmed unierades Sicilien med Napoli återigen, d.v.s. ön blev ånyo styrt från Napoli.

Den italienska kulturen gjorde sig også alltmera gällande på ön som kommit att bli en blandning av spanskhet samt italienskhet med grekiska samt arabiska rötter, plus lite central- og nordeuropeiska influenser. När Don Carlos slutligen blev kung av Spanien 1759 så gav han de tvenne konungadömena Napoli og Sicilien till sin son Ferdinand som härmed blev dito IV av Napoli samt III av Sicilien.

Stor makt fortsatte att ligga hos baronerna, såsom det tidigare varit, och de varo i många hänseenden i praktiken självständiga baronage og frågor som rörde liv samt död för befolkningen låg inom baronens inflytandesfär. Baronerna själva kunde ofta bete sig i princip hur som helst och komma undan eventuella rättsliga följder, med bara några få undantag. Många ser detta som upprinnelsetiden för mafiaorganisationerna men det är svårt att peka ut en viss historisk period för detta då samma eller liknande system varit gällande på ön sedan långt tillbaka i tiden. Att banditgäng florerade är dock helt korrekt, dessutom så haver vissa av dem erhållit stöd från baroner och annat högt uppsatt folk og var ej speciellt intresserade av att rätta sig in i några externt påkallade led. Faktum är i alla fall, även om utsträckningen är oklar, att bistatuella organisationer existerade som upptog skatt, från både bonde samt markägare, samt innehavandes utav separata rättssystem. Det bör även påpekas att det sicilianska juridiska systemet genom åren hade blivit extremt komplicerat som en frukt av alla olika rättssystem man varit inblandat i genom de otaliga olika styrena som Sicilien på ett eller annat sätt blivit involverat i, framskapandes en delikat fruktsallad. Detta ledde bland annat till att både folket och officiella myndigheter ibland såg positivt på att lokala myndigheter, lokala ledare, markägare og så vidare, var den viktigaste parten i implementeringen av lagstiftningen, som ibland även stiftats av denne part själv.

1798 så invaderade napoleonska styrkor Malta som var nominellt knutet till Sicilien sedan 1127, men den maltesiska befolkningen som inte gillade det hårda franska styret kunde med hjälp av brittiska samt napolitanska styrkor bryta sig loss från Frankrike samt istället låtas ingå i Storbritannien från år 1800 och har härmed försvunnit från siciliansk maktsfär. De napoleonska styrkorna invaderade även Napoli 1798 og Ferdinand fingo fly till Palermo, hvilket sicilianarna sågo som positivt. Ferdinands intresse var dock knappast riktat åt Siciliens håll, utan snarare fokuserat kring hur han skulle kunna återta makten i sitt rike. Han lovade ehuru att även efter han stuckit tillbaka till Napoli så skulle Palermo inneha ett kungligt prinshov, detta löfte struntade han ehuru i efter att han kommit överens med Napoleon om repartiering. 1806 när nya krig uppkommit og den kungliga familjen fann sig tvungna att återigen fly till Palermo bleve, som väntat, mottagandet ej lika gott. Denna gången var Napoleon mer direkt inställt på att også inta Sicilien och då Ferdinand inte hade någon speciellt kraftig armé eller flotta så fick han bjuda in britterna som understöd. Det han kanske inte visste var att de brittiska styrkorna ändock hade planerat att inta Sicilien, vare sig Ferdinand bett om det eller ej.

Efter olika interna politiska händelser så stärktes engelsmännens politiska inflytande på ön och Sicilien utvecklade en ny konstitution som bland annat stärkte landets självständiga ställning samt förbjöd kungen att lämna landet utan parlamentets medgivande. 1815 så begav sig dock kungen ändå till fastlandet utan parlamentets medgivande och 1816 så försvann även det separata sicilianska kungariket då riket genom tvång unierades med det napolitanska ditot blivandes ‘Konungadömet för de Bägge Sicilierna’, i samklang med detta så bytte Ferdinand den III-IV namn till Ferdinand I. Sicilien skulle nu istället för att behandlas separat integreras med fastlandet, hvilket bland annat betydde att Siciliens flagga utraderades, pressfriheten försvann, likväl det sicilianska parlamentet samt den sicilianska lagstiftningen og de sicilianska institutionerna till fördel för de napolitanska som var av napoleonisk härkomst.

Överlag så skedde en centralisering av styret. Flera städer såg förvisso positivt på denna utveckling, men det är ej speciellt svårt att förstå att Palermo ej var en av dessa, men även till andra städer spred sig så småningom missnöjet med det napolitinska styret som missgynnade den sicilianska ekonomin. 1820 var det åter dags för en revolution med separatistiska förtecken, men dess genomslag var främst centrerat till Palermo. Juntan i Palermo sände diplomater till Napoli med krav om autonomi men de arresterades och Napolis svar var att underkuva separatisterna med militär makt. Juntaledaren som valde att försöka få ett stopp på konflikten med fredliga medel fann att stöd för detta ej åtfanns i varken hans egna led eller hos centralmakten og Palermo fick utstå ett bombardemang innan den napolitanska armén återtagit staden. 1821 så intog österrikare Napoli med syfte att återinsätta det absolutistiska styret lett av Ferdinand, Sicilien blev i samband med detta bas för tiotusentals österrikiska soldater som tärde på det sicilianska samhället samt dess ekonomi.

Under hela den här tiden så fortlevde även de laglösa gängen, britterna berättar exempelvis om hemliga brödraskap som sätter heder samt mod högt, emedans de ej haver någon respekt för lag eller individers fysiska integritet. Berättelser finns återigen om att baroner ibland gömmer sådana band eller att de till og med härför dem, andra gäng verkar ha varit bönder som skyddat sig mot baroner, og så vidare. Dessa sociala strukturer var som innan nämnts ofta socialt og kulturellt accepterade av samhällena ifråga samt var i många spörsmål de enda fungerande institutionerna som existerade. Man bör ju även påpeka att det inte just är vinst som varit pådrivande för dessas handlingar, utan snarare heder, makt, frihet, självbevarelse, samt andra mer sublima företeelser som varit vägledande, samt helt naturliga i ett samhälle där den officiella överheten nästintill alltid varit av förtryckande art.

Missnöjet med det bourbonska styret från Neapel var ej inexistent utan en revolt skedde før exempel 1837, men den avstannades på grund utav en koleraepidemi som krävde offer i tusental spridandes panik, sjukdomen var framtills dess okänd i området. Många, inklusive ärkebiskopen i Palermo samt universitetsprofessorer, misstänkte att giftspridningen var planerad og utförd av myndigheterna. I Catania hissades den gula flaggan som stod för siciliansk självständighet samt ett revolutionärt råd skapades, men efter några dagar så ebbade hela revolutionen ut och blev kontrarevolutionär. 1848 så var det dock dags igen med start i Palermo, men den revolutionen spred sig istället som en löpeld genom det torra brandvänliga sicilianska gräset. De främsta målen kom att bli stadshus samt poliser som dödades en masse, men även en hel del andra saker og andra människor kom att stå i vägen för pöblens exploderande massa, som många gånger samlades i olika gäng eller militier. Det samlade intrycket är att ingen speciell politisk ståndpunkt låg bakom upproret eller upproren, utan att det snarare rörde sig om ett ytterst spontant samt snabbspritt allmänt uppror mot myndigheterna överlag. Det politiska förhållningssättet som ehuruväl kom att komma i ledarposition var liberalt og antinapolitanskt. Napoli kände sig tvingade att till slut erbjuda Sicilien lokalt självbestämmande emot att de erkände den bourbonska suveräniteten - det sicilianska revolutionsrådet tillsammans med det återskapade parlamentet krävde ehuru full självständighet och separering från Napoli, ock så skedde. Den fria perioden blev en rörig epok i Siciliens historia og de fick ingen reell chans att bygga upp något hållbart styre eftersom fraktioniseringen var allt för stor.

Efter bara några månader anföll en napolitansk styrka Messina som intogs och härefter lämnade Napoli samma erbjudande som innan, hvilket ledde till samma svar från sicilianarna som ju säkert även misstänkte att Napoli skulle bryta löftena så fort avtalet kommit i napolitansk hamn. Napoli ville ehuru ej så lättvindigt lämna ön, utan under 1849 så togs ön tillbaka bit efter bit. Nationens parlament fick stänga igen, men viss grad av lokal självständighet tilläts i kyrkliga, rättsliga, finansiella samt polisiära spörsmål, men det napolitanska styret som man nu åter undertvingades var knappast ett styre av den mer upplysta sorten utan snarare ett relativt despotiskt sådant, hvilket självklart är en av anledningarna till att självständighetstankarna kunde fortsätta att leva ett gott liv på Sicilien samt hos sicilienare runt omkring i Europa.

Känslan av italienskhet har aldrig varit speciellt stor på Sicilien, men ändock så menade Mazzini att man skulle starta ett sicilienskt uppror och sedan nyttja detta för att uniera hela Italien, denna idé tog sedemera Garibaldi efter. Man förstod att Sicilien var idealplatsen för att föda en revolution där stora delar av folket är missnöjt med Napolis styre, existensen av arga bondeskaror medels traditionen av milisgrupperingar, det man ehuru ej togo hänsyn till i idéskapandet var att Sicilien lika lite som det ville tillhöra Napoli, ville tillhöra ett ännu mera från Sicilien avskiljt Italien. En viss del av intelligentian, främst i exil, valde dock att propagera aktivt för den nya idén. 1860 så startades ett uppror i Palermo som snabbt stoppades av polisen, men inom några timmar så hade de flesta militära posteringarna runt staden attackerats; inte långt senare så spred sig revolutionsandan, främst hos fattiga bönder, ut på landet og banditgängens frosstid kunde åter blomma ut till fullo. Upproret hann pågå i hela fem veckor innan Garibaldi tog tillfället i akt att genomföra sina sluga planer på att uniera den italienska halvön med hjälp av ön som alltid legat utanför, nere vid foten, utifrån italienska synvinklar sett.

Han landsatte lite över tusen soldater vid Marsala i den västligaste delen av landet. Han proklamerade att han var diktator samt härskare i ställe för Vittorio Emanuele II, kung av Piemonte. Lokalbefolkningen vid landsättningsområdet blev skrämda, men efter att Garibaldi framfört idén om ett bondkrig och utlovat mark till alla fattiga samt de som tog upp vapen i kampen mot Napoli og dess styrkor samt institutioner, så ändrades mångas uppfattning tvärt och gerillakriget kunde börja. Efter att de napolitinska styrkorna tagit sitt pick ock pack et stuckit så hade Garibaldi endast ett litet intresse av Sicilien, då han istället blickade mot Neapel samt Rom för att fortsätta sin kamp om ett enat Italien.

Missnöjet växte givetvis än mer när Garibaldi initierade ‘Diktatordömet av de Bägge Sicilierna’, hvilket inte sågs som någon större skillnad från det döme man precis lämnat bakom sig.














~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: