martedì 22 marzo 2016

Samiska kulturmiljöer i Sverige - en forskningsöversikt (Kjell-Åke Aronsson)




Kjell-Åke Aronsson har genom Riksantikvarieämbetet 1995 utgivit boken Samiska kulturmiljöer i Sverige hvilket är en välgjord lättsam lättillgängelig forskningsöversikt kring många utav de samiska kulturmiljöer som står att finna i Sverige.

Man diskuterar allt från diskursen kring samekulturens ursprung, om renskötseln samt andra relevanta samiska näringar och kulturkontexter, deras bosättningar et bostäder eller andra byggnationer de hava handgjort, likväl kring deras kontakt med det svenska samhället men egentligen väldigt lite om det förtryck de på olika sätt fått utstå. Överlag får man många små inblickar i de korta delavsnitten, förutom kring språksituationen som nära inpå inget nämns, varandes ej kulturellt nog?

I många miljöer, snart blott i minnet kvar.
















~

1 commento:

a hixtler ha detto...

Riksantikvarieämbetet jobbar väl inte med språk och inbillat förtryck? De jobbar väl med att kartlägga och i viss mån att bevara föremål, byggnader och dylikt stuff, Iaf har de alltid gjort det när jag arbetat med dem. Det är ett helvete att jobba med att bevara och renovera föremål och kulturmiljöer. Allt från ren okunskap, snikenhet, dumhet, extremt dåliga anslag etc, dumma politiker, dumma företagare, totala idioter, sa jag SNIKNA jävla skitmänniskor osv, osv, osv har man att bemöta varenda jävla dag. Så ditt jävla språk & förtryck kan du väl ta och stoppa upp i arslet på någon jävla bög på någon jävla sociologibögareskola istället. Fattar mig inte på din anmärkning alls. Om du bara visste skulle fan vara tacksam över om det så bara fanns en halv jävla stenflisa kvar.