giovedì 10 settembre 2015

Judeovenetianska på Korfu


Från 1100-talet framtills det venetianska rikets destruktion år 1797 så tillhörde Korfu Venedig, varandes enda grekiska del som ej hamnade under det Osmanska rikets arm, även om de försökte inta ön fyra gånger. Detta har gjort att Korfu har en annan judisk tradition än vad fallet är för övriga Grekland som mest har en judeohellensk samt sefardisk kontext.

Förutom på landsbygden så var huvudspråket venetianska eller vèneto di mar men judarna i Venedig talade likväl ett eget språk vid namn judeovenetianska eller ghettaiolo hvilket var det språk de som flyttade till ön togo med sig. Man skapade sig ett speciellt judiskt kvarter i öns kapitalstad og fortsatte tala judeovenetianska som till og med utvecklades till ytterligare en variant genom att det distinktfördes samt infick en hel del grekiska inlån, judeokorfiotvenetianska. Något missvisande benämns ibland språket som italkianska.

Mussolini erövrade öarna 1941 men det blev tämeligen smärtfritt för Korfu, men 1943 attackerade tyskarna ön med kraftiga bombanfall samt slutgiltig invasion. De dåmera hela 5000 judeokorfiotvenetianska talarna deporterades till dödslägrerna i Tyskland, omkring 200 lyckades fly bödlarna innan avresa och fick skydd av övrig befolkning.


Idag finnes några ytterst få individer kvar som talar judeokorfiotvenetianska, av den judiska befolkningen på 65 individer. Så vitt man vet så har judeokorfiotvenetianska aldrig kommit i skrift.

~


Nessun commento:

Posta un commento