Det var under digerdödens
framfart i Europa under 1300-talet som med malört, Artemisia absinthium,
kryddade viner, samt spiritosar såsom absinth, spred sig ut i alkoholkulturen,
seendes det som en medicinal dryck, og ej som en måltidsdryck såsom ordinärt
vin, eller digestiv som destillerade spritsorter. Konsten att krydda viner är
eljes mångtusenårig, antingen för att piffa upp smaken på kasst vin, eller utav
just trodda medicinala effekter.
Under 1500-talet började man i
Padanien tala om det malörtskryddade vinet som en vermut / vermouth,
detta varo hemmalagade, eller hos närmsta farmacista, där man nedlade en mängd
örter, rötter, kryddor i destillerad sprit som sedan utblandades med vin när
det skulle till att drickas, det latinska namnet på vermouth är just vinum
absinthiatum. Denna ursprungliga vermutkultur att krydda sitt vin finnes
ännu kvar i regionen, om än i väldigt liten skala, idag finnes Barolo
chinato att tillgå för konsumenter, ett vin från Barolo som som kryddats
med mestadels malört samt andra botanicaler som lakats ut i sprit.
Den medicinala synen på vinet
försvann under 1700-talet varpå apertivkulturen framväxte i dess ställe.
Piemontes Turin kom att bli starkt förknippat med det kryddade vinet, det var
sedan även här som Antonio Benedetto Carpano anno 1786 skapade det kryddade vin
som han kom att benämna som just vermut, hans brorson som ärvde affären
samt cafét förde sedan drycken till berömmelse. Carpano säges snabbt vunnit det
kungliga savojardiska hovets tycke.
Francesco Cinzano blev en
annan utav de tidiga tillverkarna, hans son gav internationell erkännelse utav
drycken genom att föra fram Cinzano på världsutställningen i London 1862.
Efter att dessa banbrytande
lade grunden för denna nya kryddvinsmarknad så slog sig flera padaniska företag
in på branchen, fabrikören Alessandro Martini skapade tillsammans med
likörtillverkaren Luigi Rossi varumärket Martini & Rossi som sedan kvickt
tog sig till toppen utav italienska dryckesföretag.
Förr i tiden när det var mer
utav medicinal orsak man mixade fram denna dryck nyttjades primärt det sämsta
vinet, numera håller de finare märkena hårt i kvalitéen varför det ej sällan
röre sig om eleganta piemontiska vinsorter i buteljen, speciellt i de klassiska
märkena. Antalet kryddor varierar, samt hvilka som nyttjas, men det röre sig
ofta om alpina sådana, över 50 styckna. Vinformen har blivit väldigt känd som
en apertif numera, samt som innehåll i vissa globalt kända drinkar som påkoms
under 1800-talet, såsom Martini, Negroni, et Manhattan.
Idag göres vermouth över hela
världen men det är i Savojen, både de italienska som franska delarna, där det
utmärker sig som kulturdryck, det är här du finnest de bästa vermuterna, även i
Katalonien är vermouth stort, där, i Katalonien, finnes en speciell
vermuttradition där man säger att man anar a fer el vermut betydandes
att man går på, eller tar en, liten lätt lunch, före lunch, som en brunch, på
speciellt varma soliga dagar, eller traditionellt när man kommer hem från
mässan på söndagarna, till små enkla rätter.
Vermouth finnes idag i primärt
trenne former, den röda vermuten, som egentligen ej är röd utan
bärnstensfärgad eller brun, som avskiljer mest från de tvenne övriga, samt den vita
vermouthen som åtfinnes i torr samt söt form, där den torra
vita formen är den ursprungligaste utav dem tre. Guldiga og rosévarianter
finnes tillikt, men dessa hava ej ännu spridits internationellt. Den röda
vermouthen är ofta bitter i sin ton, passandes extra ypperligt som apertiv.
~
Nessun commento:
Posta un commento