- 320 gram Vialone Nanoris, eller
risottoris
- 8 färska kronärtskockor
- 3 sharlottenlökar
- 1,5 deciliter torrt vitt vin,
helst venetianskt
- 1 liter kycklingbuljong, eller
fond
- 3 matskedar olivolja
Det skall egentligen vara de
speciella violetta kronärtskockorna från Sant Erasmo men då dessa kunne vara
svåra att få tag på utanför Venedig så får vanliga gå vägen, välj då ut de
minsta du finner. Är man ovan, eller bekväm, i handhavandet utav kronärtskockor
så går burkvarianten väl likaså.
• Förbered kronärtskockorna genom
borttagning utav de yttre löven samt avklippandes topparna från resten, skär i
mindre rundor, sautéra i en stekpana med olivolja för att uppmjuka dem, lägg
dem sedan åt sidan. Nyttjas burkkronärtskockor så låtes dessa avrinnas innan de
uppskures samt sedan delikt sautéras även om de redan äro mjuka, för att få
rätt smaker framkomna, lägg dem sedan åt sidan.
• Skala og skär scharlottenlöken,
sautéra dessa med i den överblivna oljan från ovan under ett par minuter innan
riset ihälles likväl under genomrörning framtills riset ej längre varandes
genomskinligt. Häll då i vittvinet låtandes det avdunstas.
• Koka riset ihällandes
kycklingfonden allteftersom under närmaste cirka 20 minuterna.
• Häll i kronärtskockorna,
rörandes ned dem gentilt men ordentligt, salta, peppra, samt ät.
Som förstås passar denna rätt
antingen som en primo piatto eller även som en full måltid, till venetianskt
vitt vin, eller prosecco, förståss.
~
3 commenti:
Tycker om dina mattips! o lagar ibland allt utifrån dina recept - på lördag blir det Venetianska köttbullar!
roligt, tackar gott, inspirerande. Smaklig spis, men glöm ej proseccon - så Salute!
Blev ingen proseccon :( hade bara hallonsaft! :D men gott vare!!! tack!
Posta un commento