domenica 26 luglio 2015

Kycklingsoppa con calvadosgrädde


Till soppan:

• 1 Kyckling

• 1 ½ liter vatten
• 1 gul lök
• 1 vitlök
• 5 lagerblad
• 15 vitpepparkorn
• lite salt
• runt åtta färskpotatisar
• runt åtta små morötter
• 4 vårlökar
• 9 sockerärter
• 1 liten zucchini


Till Calvadosgrädden:

• 2 deciliter vispgrädde
• 3 matskedar fransk cidersenap, grov senap
• 1 matsked farinsocker
• 3 matskedar calvados
• 1 knippe gräslök


Tillredning:

• Vispa grädden hårt og smaksätt med senapen, farinsockret, calvadosen samt finskuren gräslök. Gör denna helst dagen före så att smakerna hinner framkomma maximalt.
• Dela kycklingen på hälften, lägg den sedan i en stor kastrull med kallt vatten för uppkokning.
• Den gula samt vita löken skall delas mitt itu, med skalet kvar varefter snittytorna lägges i en ren gjutjärnspanna för rostning framtills de erhållit en svart bränd färg. Tag därefter av det främsta skalet.
• Lökarna, ännu hela men utan yttre skal, lagerbladen, vitpepparkorna samt saltet islänges kycklingkastrullen som nu kokat upp. Detta skall sedan småputtras i ungefär 30 minuter framtills innertemperaturen för kyckligen nått 68 grader.
• Färskpotatisen må tvättas sedan kokas i en kastrull vid sidan om.
• När kycklingen kokat färdigt tages denna upp för avkylning på ett fat, samtidig som buljongen låtes koka på hög värme framtills den reducerats till omkring 1 liter.
• Morötterna må tvättas, blasten från vårlökarna borttagas, för delning på längden, även sockeräterna bör klyvas längs mitten, zucchinin skures i tunna skivor. Alla dessa grönsaker må kokar i några få minuter i kycklingbuljongen före serveringen.
• Kycklingen bör avplockas allt kött där de avplockade bitarna ilägges i soppan precis före serveringen.

Calvadosgrädden serveras i en separat skål varhän påläggning kunne ske efter tycke og smak.



Prosecco eller champagne drickes naturligtvis till, normandisk cider går antagligen väl det med, samt intagandes en normandisk trou, likväl.














~

1 commento:

Anonimo ha detto...

...calvados....mums va njutbart!! med en isbit...måste va 15 år sen sist....