sabato 23 maggio 2009

Moi, Comte de Paris – Genealogica LXXVII

~


Gerwin
ack Gerwin

nedsläppt runt 640
min äldsta förfader, av Paris
ex praepotentibus regibus Francorum

Frankrike är mitt rike
fast han var burgund


~



Gerwin kallas även Guerin, Warin, Warinus, Warinus de Trèves, Greve af Poitiers, Saint Guérin, ett namn han inte var ensam om, eller Saint Warinus, helgon som han är.

Hans festdag är 25 augusti. Firning bör ske.
En frankisk martyr.

Han föddes runt år 640, eller runt 620, i Moselledalen, av rojal burgundisk ätt. Enligt vissa uppgifter var han son till Bodilon de Trèves / de Bourgogne och St. Sigrade de Soissons / d’Alsace, om inte detta är en uppgift som stämmer, var han son till någon annan okänd part, åtminstone på fädernet vilket är mer oklart.

Gerwin var i vart fall bror till St. Leger / St. Leodegarius, biskop i Autun, samt syster till Immachilde.

Gerwin bedöms vara förfadern, ätteskaparen, till Widonerna, eller på italienska Guideschi, och titulerades greve, comte, en titel min släkt håller än, ehuru ej över lokation Paris, när han under 600-talet var greve i Grevedömet Paris. Comte de Paris, det grevskap som ligger till grunden för den franska tronen, c’est moi, och går tillbaks till Romarrikets döme över Lutetia.

Det sägs i annalerna att han var av stam franker, var ex praepotentibus regibus Francorum. Enligt de encyklopediska uppgifterna så var han till fullo av burgundisk härstamning, även om det ej går helt att säkerställa i dessa äldre tider. Enligt uppgift var hans farfar burgund, farmor okänd härkomst, hans morfar var Erchembaldus Alsace och mormor okänd. Inget att orda om.

Gerwins fru hette Gunza, eller då Kunza, ordinär k/g-alterering, och var syster till biskop Basins von Trier. Gunza sägs vara dotter till Chlodulf, évêque de Metz.

De fick tillsammans sonen Lituwin ‘der Heilige’, ärkebiskop von Trier, samt enligt en uppgift, Lambert de Hesbaye och dottern Doda. Doda skall enligt uppgift ha fötts 629, vilket blir svårt, rent kronologiskt, Lambert I skall ha fötts 640 i Poitiers, och helgonet Lituwin skall ha fötts år 665. Åren får man som alltid, ta med en viss nypa salt.

Gerwin dog 677, i Poitiers, Bourgogne. Stenad.

Han mördades enligt källorna av Ebroin, en horibel frankisk borgmästare efter att denna Ebroin ingått en fejd med brodern Leodegarius.

Lutetia är även namnet av en astereoid, men det är till synes ej troligt att stenarna var av den ovanliga silvervita metallen lutetium. Lando has to be stoned.

~








Gerwin finns bara med i tyska Wikipedia, i de andra är han historierevisioniserad, se bl.a. även Mittelalter genealogie (Gerwin), Wikipedia (ty), samt mer textmässiga Wikipedia (spanska), o Mittelalter genealogie (Widonen).

Obs bilden ovan är på St. Blaise et St. Guérin - François Georgin (Image d'Épinal), January 1896.

Widonerna / Guideschi nämner jag här: S.A.S. Dux et Principe S.D.M. Lando.

Andra parisare om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

~~~Från Arkivet~~~

~

Nessun commento: