venerdì 29 maggio 2009

Irans rätt till kärnvapen

~
Det är helt enkelt inte logiskt korrekt att risken för kärnvapenkrig ökar i takt med att antalet kärnvapenmakter ökar, i sådana fall så hade ju världen fått utstå flertalet kärnvapenattacker sedan USA destruerade Hiroshima och Nagasaki för över sextio år sedan.

Risken för nukleär vedergällning ökar dock om det finns flera kärnvapenmakter, men å andra sidan så minskar även attackviljan utifall motståndaren har kärnvapen till hands. Hade t.ex. Japan haft kärnvapen som skulle nått New York, Honolulu, eller Los Angeles så hade USA troligtvis icke använt sig av sina mördarvapen.

Således, så minskar kärnvapenhotet utifall antalet kärnvapenmakter ökar, samtidigt som de avskräcker andra former av militära attacker.

Saken är ehuru den att en stat som har kärnvapen gärna arbetar för att kärnvapenspridning inte skall ske, för som historien samt logiskt förnuft visar så är det enklare att angripa en stat med kärnvapen om den angripna ej behar vapnen själv. Det ger ett enormt maktövertag, det är därför de som redan har kärnvapen kvarhåller dem egoistiskt samtidigt som de äskar förhindra alla andra att ha dem.

Så varför skulle Iran fundera på att slopa eventuella förhoppningar om att ha kärnvapen? Iran är i ett ständigt utsatt läge, inte minst i förhållande till den enda stat som visat sig villig att använda sig av kärnvapen. Under Saddam Husseins tid angreps Iran militärt av Irak i ett krig som höll på aktivt under hela åtta år, formellt sett är länderna fortfarande i krig. Framtills USA tvingades erkänna att Irak inte satt på några kärnvapen så får man anta att även Iran misstänkt potentialiteten att de haft sådana.

Idag är ju Saddam Hussein borta men istället har Iran nu fått den agitativa imperalistiska kärnvapenstaten USA inpå knutarna, en stat som även under en längre tid arbetat för ett regimskifte i Iran. Ett snäpp längre bort ligger nästa agitativa stat, Israel, vilken är en stat som inte drar sig för att bomba i andra stater även under fredstid när de trott sig känna till att bomboffret haft kärnreaktorer, Israel och Iran är inte heller speciellt goda vänner som vets. Även Israel är en kärnvapenbestyckad stat.

På andra sidan Iran ser läget inte särledes bättre ut, där finns den oroliga staten Afghanistan och sedan den instabila kärnvapenstaten Pakistan. Skulle t.ex. talibanerna få tag i makten i Pakistan – ett inte helt osannolikt scenario – så är det en mardröm för Iran då Teheran ständigt motarbetat talibanerna. De är bittra fiender.

Iran kan således sägas ha fullt behov av att ha kärnvapen, åtminstone lika mycket som dagens kärnvapenmakter har och tillåts inte Iran ha kärnvapen kanske heller inte dagens kärnvapenmakter har någon raison d’être, särledes när de de facto utgör ett direkt hot mot Iran och dess befolkning, i sin utsatta icke-nukleära situation.

Det finns dock en stor skillnad emellan Iran och de ovan nämnda kärnvapenstaterna USA och Israel som är väl värd att nämna specifikt, den att Iran aldrig initierat ett militärt angrepp mot andra stater.

~









+ Kulturella kontakter, Cutting Bhutto, Kung Davids (s)ätt, Massbödlen är död, Lev Davidovich Landau.

Taggar: , , , , , , , , , , , intressant.

6 commenti:

Beelzebjörn ha detto...

Nu kommer du att få skäll av islamofoberna och USA-kramarna igen ;)

Man skulle nästan kunna tro att du gillar att reta upp dem?

S.A.I. Steve Lando ha detto...

:)

det är dock absolut inte mitt syfte men givetvis är jag fullt medveten om vissa sinnens reaktioner (oavsett om de skriver ngt eller ej), det tar jag på köpet och beglädjs åt s.a.s.:)

Anonimo ha detto...

"Det är helt enkelt inte logiskt korrekt att risken för kärnvapenkrig ökar i takt med att antalet kärnvapenmakter ökar, i sådana fall så hade ju världen fått utstå flertalet kärnvapenattacker"

Om man förstår vad ordet "risk" betyder så är det rätt logiskt. Bara för att något inte inträffat så betyder inte att risken inte funnits eller finns kvar.

Barbaselo ha detto...

Teoretiskt så borde risken för krig minska globalt om alla jordens stater har tillgång till kärnvapen. Tyvärr så är inte den sista idioten född ännu, så det kommer, förr eller senare, garanterat vara någon som trycker på knappen. Och då, när många av jordens stater som ingår i en pakt, så uppstår motstridiga åsikter om vem som gjort fel och vem som gjort rätt. Då har vi ett globalt kärnvapenkrig.

Sensmoral är att alla kärnvapenmakter borde destruera sina kärnvapen och återgå till AK5:or. Fler oskyldiga civila skulle överlega detta och kanske kunna lägga grunden för "nästa generations människor".

Anonimo ha detto...

Lite grundläggande kunskap om spelteori och sannolikhetslära kan vara användbart eftersom då skulle du förstå att risken för kärnvapenkrig ökar för varje ytterligare stat (eller terrorgrupp) som anskaffar kärnvapen till sin vapenarsenal.

Såvitt jag förstår av din beskrivning så menar du att det fredsivrande Iran inte haft något med krigen i Libanon att skaffa ;-)
/Pat

Anonimo ha detto...

Writing this on a PC, with no Swedish keyboard, hence the English.

If you seriously mean that Iran has the right to produce nuclear weapons, then one must be consistent and also claim that every single state has that right.
What makes the case worrying is that Iran, most likely will not use its potential nukes to attack another state, but could sell or give warheads to terrorists like Hizballah or Hamas. That in turn would trigger a direct war with Israel and give Israel a valid casus belli.