giovedì 29 luglio 2021

En sauna i Tchad

 


 

“Soldater från de andra länderna trodde inte sina öron när finnarna berättade att de – till den 50-gradiga hettan i Tchad, till ett land där det oftast känns som att stå i blåset från en hårfön – tagit med sig en vedeldad bastu.

 

‘Vi har alltid med oss en sauna’, förklarade finnarna.

 

Bastun har även ett ‘avsvalningsrum’ där finnarna ska sitta och dricka öl efter att de hettat upp sig själva.

 

Öldrickande är egentligen inte tillåtet där, men finnarna har utverkat ett specialtillstånd”

 

 

 

ökensol med björkris

sol och sand, utan bad

 

kall go öl, allt tabu

 

 

 












~

 

cit: Orrenius, Niklas, “Finsk bastu – i 50-gradig hetta!”, i Sydsvenskan, 29 mars 2008 s. A20.

 

1 commento:

Mattias Svensson ha detto...

Niklas Orrenius på många sätt en suspekt och misstänkt individ https://www.mynewsdesk.com/se/judiska-foersamlingen/pressreleases/niklas-orrenius-tilldelas-judiska-foersamlingens-aaron-isaac-pris-2017-2223818

Hursom det är inte min sak att döma, konstaterar bara att är pianotråd relativt billigt, men det är upp till gud och inte mig att döma den som springa maktens agenda.

Det finns än i nutid omkring 15 Afrikanska länder som förtrycks hårt av Frankrike. Dessa länder är tvingade att betala stora årliga avgifter (skatt) till förtryckarstaten Frankrike. Ett av dem är Mali, ett av dem är Tchad.

Stålarna driver Frankrike in med brutalt våld. Mali är ett av (eller åtminstone var) mineralrikaste länderna i världen. Trots detta lever folket där under fattigdom och förtryck. Rikedomen tar vägen någon annanstans.

De franska trupperna bidrar eller rättare sagt upprätthåller förtrycket i Mali. De svenska trupperna däremot de bidrar bara till förtrycket. De utländska trupperna är där för att franska staten ska dra in sin årliga avgift, de franska företagen (till stor del ägda av Wallenbergs) plundra landet Mali på mineraler. De svenska trupperna är där för att avlasta de franska trupperna (rimligt när ändå Wallenbergs är där).

Detta är till stor del vad EU handlar om svensk ungdom, finsk ungdom ska åka till Afrika och riskera sina liv för att säkerställa globalisternas profit.

Den finska ungdomen är inte mer välkommen till Mali än att de för att komma dit måste anlända dit med vapen i hand. Så välkomna är de alltså av lokalbefolknigen.

Det blir naturligtvis helt bisarrt att dessa finska ungdomar tror det vara legitimt att åka till någon annans land och hota lokalbefolkningen med vapen i hand. Tro det vara lovligt och bra att göra så bara någon mutad eller general mot lokalbefolkningens vilja gett dem lov att dricka öl.

Tabuforskning är på det viset intressant. Vad är tabu? Vad är inte inte?