domenica 3 gennaio 2016

Torta pasqualina


för runt 8 portioner behöves:

degen:
8 deciliter vetemjöl + mjöl för utbakningen
2 matskedar olivolja + olja för pensling
2 ½ deciliter vatten
salt

Fyllningen:
1 kilo bladspenat
2 teskedar mejram, färsk eller torkad
1 torr småfranska utan skopra
1 deciliter mjölk
2 ägg
80 gram färskriven parmesanost
500 gram ricotta

50 gram smör
6 ägg

salt, peppar

Det tar över tre timmar att tillaga denna specifika genovesiska påskpaj, tidigare tog det ännu längre tid då degen skulle bestå utav 33 knapriga lager i likhet med Jesus levnadsår, idag göre man den oftast lite snabbare med färre lager, då det är det som tar tid.

• Börja med att hälla upp mjöl og salt på ett bakbord för tillredning utav degen, blanda här i olja og knåda i vattnet tills det blir en smidig samt blank deg, kåda härefter kraftigt under omkring 10 minuter varefter degen uppdelas i 12 lika stora bitar, rulla dem till små kulor samt lägg dem på en mjölnad bakduk, täck över detta med en fuktad duk låtandes det vila i omkring 1 timme.

• Gällande fyllningen  så kunne man börja med att ansa samt skölja ut spenaten där de blöta bladen lägges i en kastrull vari den skola få ett hastigt uppkok, härefter låtes bladen rinna av samt kallna, överflödig vätska bör utkramas. Spenaten kunne härefter finhackas samt smaksättas med salt, peppar og mejram.

• Uppskär det torra brödet i mindre bitar som låtes mjukas upp i omkring en deciliter vatten, vispa sönder äggen samt rör i 2-3 matskedar parmesanost. Blanda med det lätt urkramade brödet, rör ner ricottaosten samt vänd försiktigt ner spenaten. Krydda, någorlunda rikt.

• Kavla nu ut en degboll så tunt som möjligt på ett mjölat bord og drag den sedan försiktigt åt alla håll med händerna så att den blir ännu tunnare, kavla og kavla, så tunn det bara går.

• Smörj en springform, som har runt 26 centimeter i omfång, med lite olja, lägg därpå degplattan så att denhänger omkring 1 centimeter över kanten, pänsla lätt med olja. Kavla ut og likadant med ytterligare 5 degbollar, där du penslar lätt med olja emellan varje deglager utom på det sista.

• Fördela fyllningen på degen samt jämna till den även droppandes på lite olja, gör sex fördjupningar på jämna avstånd med baksidan utav en sked varefter du lägger en liten klick matfett i varje, knäck försiktigt 6 ägg som får glida ner i varsin fördjupning utan att gulan skadas. Strö sedan över restan utav osten og sätt ugnen på 200 grader Celsius.

• Kavla sedan ut resterande degbollar på samma sätt som de tidigare, läggandes dem på varandra i formen penslandes med olja emellan, lägg även små klickar med matfett längs kanten, vik sedan in degen som hänger över kanten og tryck ihop den.

• Pensla ovansidan med olja, gör sedan försiktigt några hål i locket så att ångan kan tränga ut eljes går äggen sönder. Ställ in formen i ugnen gräddandes guldbrun i omkring 1 timme og 15 minuter.


Det ätes helst ljummen.













~

Nessun commento: