för runt 8 portioner behöves:
degen:
8 deciliter vetemjöl + mjöl
för utbakningen
2 matskedar olivolja + olja
för pensling
2 ½ deciliter vatten
salt
Fyllningen:
1 kilo bladspenat
2 teskedar mejram, färsk
eller torkad
1 torr småfranska utan skopra
1 deciliter mjölk
2 ägg
80 gram färskriven
parmesanost
500 gram ricotta
50 gram smör
6 ägg
salt, peppar
Det tar över tre timmar att
tillaga denna specifika genovesiska påskpaj, tidigare tog det ännu längre tid
då degen skulle bestå utav 33 knapriga lager i likhet med Jesus levnadsår, idag
göre man den oftast lite snabbare med färre lager, då det är det som tar tid.
• Börja med att hälla upp
mjöl og salt på ett bakbord för tillredning utav degen, blanda här i olja og
knåda i vattnet tills det blir en smidig samt blank deg, kåda härefter kraftigt
under omkring 10 minuter varefter degen uppdelas i 12 lika stora bitar, rulla
dem till små kulor samt lägg dem på en mjölnad bakduk, täck över detta med en
fuktad duk låtandes det vila i omkring 1 timme.
• Gällande fyllningen så kunne man börja med att ansa samt skölja
ut spenaten där de blöta bladen lägges i en kastrull vari den skola få ett
hastigt uppkok, härefter låtes bladen rinna av samt kallna, överflödig vätska
bör utkramas. Spenaten kunne härefter finhackas samt smaksättas med salt, peppar
og mejram.
• Uppskär det torra brödet i
mindre bitar som låtes mjukas upp i omkring en deciliter vatten, vispa sönder
äggen samt rör i 2-3 matskedar parmesanost. Blanda med det lätt urkramade
brödet, rör ner ricottaosten samt vänd försiktigt ner spenaten. Krydda,
någorlunda rikt.
• Kavla nu ut en degboll så
tunt som möjligt på ett mjölat bord og drag den sedan försiktigt åt alla håll
med händerna så att den blir ännu tunnare, kavla og kavla, så tunn det bara
går.
• Smörj en springform, som
har runt 26 centimeter i omfång, med lite olja, lägg därpå degplattan så att
denhänger omkring 1 centimeter över kanten, pänsla lätt med olja. Kavla ut og
likadant med ytterligare 5 degbollar, där du penslar lätt med olja emellan
varje deglager utom på det sista.
• Fördela fyllningen på degen
samt jämna till den även droppandes på lite olja, gör sex fördjupningar på
jämna avstånd med baksidan utav en sked varefter du lägger en liten klick
matfett i varje, knäck försiktigt 6 ägg som får glida ner i varsin fördjupning utan
att gulan skadas. Strö sedan över restan utav osten og sätt ugnen på 200 grader
Celsius.
• Kavla sedan ut resterande
degbollar på samma sätt som de tidigare, läggandes dem på varandra i formen
penslandes med olja emellan, lägg även små klickar med matfett längs kanten,
vik sedan in degen som hänger över kanten og tryck ihop den.
• Pensla ovansidan med olja,
gör sedan försiktigt några hål i locket så att ångan kan tränga ut eljes går
äggen sönder. Ställ in formen i ugnen gräddandes guldbrun i omkring 1 timme og
15 minuter.
Det ätes helst ljummen.
~
Nessun commento:
Posta un commento