martedì 11 agosto 2015

Engelskan på Malta - maltingliż i en multilingiż kultur


Sedan kolonialtiden finnes en engelsk minoritet på Malta, de är i dag uppe i antal av ungefär 2000-2500 engelska modersmålstalare - engelska tillsammans med standardmaltesiska äro de officiella språken på öarna. Italienskan har dogh skjutits till skymundan där det ännu fortlever.

Beklageligen så haver maltesiskan ännu inte intagit alla positioner i samhället så som den bör, men denna form av arabiska är numer ett legitimt EU-språk.

Malta är förövrigt ett av de mest naturligt multilinguella länderna i EU där alla sägs tala maltesiska, 88 % talar även engelska, 66 % talar även sicilianska eller italienska, samt 17 % talar likväl franska. Gällande italienskan är det nämnvärt att nämna att allena 14 % kunde italienska när språket var officiellt på ön, så det verkar ha skett en gigantisk ökning därav.

Inom median og litteraturen äro det maltesiska samt italienska, men kanske främst engelska, som gör sig hörd och då alla även kan engelska pågår ofta samt vardagligt en språkswitching hvilket ådrar sig en kreolisering utav språken på öarna, benämnt som maltingliż / maltengelska / minglish.


Den rena engelskan som talas är i sin maltesiska form extremt italianiserad inte bara gällande lexikon utan även accentueringsmässigt og övrig fonologi.


~


Nessun commento:

Posta un commento