~
Det monegaskiska furstedömet som är ett principat genom Landis försorg består numer främst av inflyttade fransmän samt italienare og enbart omkring 6200 är medborgare i Monaco och kan därmed kalla sig monegasker de jure.Människor har bott i detta land sedan åtminstone 200 000 f.kr., men dessa var föga monegaskiska då kolonin Monoikos inte grundades förrän under 500-talet f.kr. Landets nuvarande herrar, den genusianska fursteätten Grimaldi, kom till makten redan 1297, men det är först från anno 1612 som det hävdas rätten till principalitet. 1792 så utropades en republik i franska revolutionens kölvatten, denna sköljning utvecklades ehuru till en tsunami året därpå då den franska staten ansåg sig vara bättre herrar på täppan.
Genom Wienkongressen 1815 återfick Monaco sin självständighet men valde då att gå under de sardinska kungarnas beskydd, 1861 kom ehuru Grimaldi åter på tronen i sitt hävdvunna döme, om än med grovt beskuret territorium. Myten förtäljer att om ätten Grimaldi utdagas så tar Frankrike över igen, det rätta hade annars varit att överlämna dömet till prins Landi, hvilket ju är en ätt som fortgår. Man har på senare tid blivit garanterad autonomi även vid tocken händelse av utdagning - det är bäst att vara förutseende - kontinuiteten behöver inte utdagas med furstesläktens utgående.
Språken i furstedömet
I lilla Monaco trängs trenne stycken tungomål, varav ett är ett nationellt och externt högspråk emedan ett annat är hemmahörande i regionen omkring och det sista är det språk som tillhör den monegaskiska identiteten - även om det inte är särledes många som talar språket.
De flesta talar det nationella språket franska som såtillvida tillhör den galloromanska grenen av de romanska språken, den nordliga galloromanskan för att förtydliga sig. Detta språk har egentligen ingen hemmahörighet i dessa södra trakter.
Det finns även 4500 talare av främst niçardisk-cannsisk provençalska som också hör till den romanska språkgruppen, men till den occitanska språkenheten som är väsensskild från nordgalloromanskan.
Det tredje språket är givetvis det latin-romansk-galloromansk-liguriska språket monegaskiska, eller monégasque / munegascu, eller bara munegu, som tillhör den galloromanska gruppen tillsammans med franskan, fast en annan subgruppering inom denna, den italogalloromanska i avdelning liguriska. Språket talas nu utav ungefär 5000 invånare, men under 1970-talet så gick det mot sin undergång framtills positiva framsteg gjordes, bl.a. genom skolundervisning. I likhet med som fallet är i Ligurien så har språket nyttjats i skrift i både historisk såsom nuvarande tid, gällande liguriska finns omkring 2 miljoner parlörer.
Munegascu är således ett liguriskt tungomål och står egentligen närmast zeneize, alltså genovesiskan, och inte de annars mer geografiskt näraliggande språken mentonska, talandes vid Menton, eller intemelio, talandes vid Sanremo og Ventimiglia, men har istället även blivit starkt influerat utav occitanskans niçardiska.
Lite språkexempel:
Inu Munegascu
Oilà cü ne toca!
Oilà cü ne garda!
fò che cadün sace ben aiço d’aiçì
despœi tugiù sciü d’u nostru paise
se ride au ventu u meme pavayun
despœi tugiù a curù russa e gianca
e stà r’emblema d’a nostra libertà
grandi e piciui r’an tugiù respetà
amu avüu sempre r’a meme tradiçiun
amu avüu sempre r’a meme religiun
amu avüu per u nostru unù
i meme Principi tugiù
e düsciün nun purà ne fa sciangià
tantu ch’au cielu u suriyu lüjerà
diu n’agiüterà
e mai düsciün nun purà ne fa scangià Düsciün
nun sëmu pa gaïre,
ma defendemu tüti a nostra tradiçiun
nun sëmu pa forti,
ma se Diu vœ n’agiüterà
Oilà cü ne toca!
Oilà cü ne garda!
fo che cadün sace ben ailo d’ailì
~
Ave Maria
Ave Maria,
Tüta de graçia
u Signù è cun tü
si benedëta tra tüt’ë done
e Gesü u to Fiyu è benejiu.
Santa Maria, maire de Diu,
prega per nùi, pecatùi
aùra e à l’ura d’a nostra morte
AMEN
~
Må en revitalisering ske.
~
Man bör även ta del av dessa mina skrivelser:
När högkulturen nådde Monaco
Principatu de Munegu
Ippolita Maria Landi, principessa di Val di Taro
Amen
Andra om: Monaco, monegaskiska, monégasque, munegascu, språk, liguriska, samhälle, microstater, stater, Ave Maria, int
Nessun commento:
Posta un commento