venerdì 25 settembre 2009

27-åriga innanlår för tjälknull i Polen

~
För att göra dig en smarrig Tjälknul av mört innanlår, för en matorgie utav upptill 10 personer, behövs omkring 2 kilo innanlår, samt till det saltiga laget 1 vatten, 1 dl salt, 1 tsk socker, 1 tsk krossad svartpeppar, 15 krossade, men ännu kulöra, enbär.

Ugnen skall vara på 75 grader celsius, är köttet djupfryst behövs det lite mer.

Tu tar nätt tag i innanlårsköttet och lägger det på galler i en långpanna i nio timmar, det går alltså bra att tillreda dessa innanlår under nattens timmar, utan övrig insyn.

Hetta upp intill kokning ingredienserna till lagen och låt de sedan svalna till lidagrann, lägg sedan det nu hett uppvärmda köttet i den kalla lagen för samkvämighetens skull i kyld omgivning, låt så liggas övertäckt i fyra à fem timmar. Härefter går det bra att ta upp köttet igen för att förvara det inlindat i folie inuti det kylda skåpet.

Köttet, kan vid senare förtäringstillfälle, strimlas upp i tunna skivor och serveras på fat tillsammans med röstigratäng, lite sallad, pickles, vinbärsgelé samt gärna lite svamp og fräsig chutney som kulinarisk toppning. Ett mustigt rött är att föredraga som dryck därtill.

Det är bara till att smaka på.

~


Se även mina Köttets lustar, Fler sexbloggar!, Nuddelätning, Du gör mig så kåt, L'pie marange, Livets krydda, Levensbehoefte, Bananiku, Sen-ryu.

Angående bruksvaran som är inlindad i folie se även denna.

Lårvilning ej att förglömma.

~~~Från Arkivet~~~

080925 - Kluven tunga.

~

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, Aft, Gp, Gp, Sydsv.

Andra om: , , , , , , , , , , ,

1 commento:

A-K ha detto...

Är inte speciellt förtjust i kött överhuvudtaget, men 27 år gammalt konserverat kött låter inte det minsta lockande... Livsmedelsverket och polska polisen är tydligen inte imponerade alls.