mercoledì 21 giugno 2023

Maskrosvin - recept

  

• plocka 3 liter utav det gula på maskrosen. I de flesta beskrivningar hur man skall göra detta så förklaras att man först skall plocka en massa maskrosor och att man sedan skall rensa dessa vilket tar flera timmar i anspråk. Detta är en helt onödig dubbelprocess, rensa istället direkt vid plocktillfället utplockandes bara det gula i varje blomma, att något enstaka grönt blad åker med har ingen betydelse. Gör man på detta viset går det både effektivt samt relativt snabbt.

• du tillsätter sju liter kokande vatten hällandes på de tre litrarna gula blomdelar sedan låter du detta stå under lock i ett dygn i rumstemperatur.

• sila bort blommorna hällandes sedan ned det i en damejeanne. Häll i den första sockerlagen gjord på 1 kilo socker samt 1 liter vatten, lös upp sockret i vattnet dymedelst upphettning. Häll sockerlagen i damejeannen för att sedan hälla i vittvinsjästen, tänk på att vätskan inte får vara för varm utan runt kroppstemperatur så inte jästen dör.

• låt vinet vila i trenne dagar,

• efter de tränne dagarna tillsättest du en ny sockerlag på 2 kilo socker och omkring 1,5 liter vatten.

• efter en månad så är det dags att tappa om det, antingen till en ny damejeann eller via kastrull och sedan ned i samma ursteriliserade damejeann. Syftet är att få bort den döda jästen.

• när trenne månader till ergått alternativt när vinet slutat jäsa så omgör proceduren än en gång. Låt det sedan stå i jäskärlekt för lagring under cirka tre månader.

• härefter är det dags att tappa upp vinnet på flaskor för att stå så vilandes fem månader till, runt.













~

Nessun commento: