6 kilo mogna äplen
3 kilo socker
6 liter vatten
2 gram jästnärsalt
Jäst: sherry, portvin, madeira eller tokayer
• Äpplena skola söndermosas, moset som blir kvar i kvarnen skola då ej medtagas. Ett annat så väl sätt är att skära äpplena i klyftor eller skivor ity då de i egentlig mening ej behövas krossas eftersom fruktsockret som äpplenas aromrika ämnen äro mycket lättlösiga. Själva silningsprocessen blir även enklare om man skurit äpplena.
• Beräkna utefter en liter hett vatten för varje kilo äpplen, som överhälles. När detta kallnat tillsättes vinjäst hvilket behöves omröras samt sedan försluts med något. Omrörning behöver sedan göras ett par gånger per dag.
• Efter ett par dyg bör avsilning företagas. Pressa gärna ur all must du må förmå. Häll i det i damejeannen. Förbered sockerlagen med den angivna ovan sockermängden samt ½ liter vatten per kilo socker, när det svalnat av till rumstemperatur ihälles detta i damejeannen delikt. Tillsätt sedan jästnärsaltet upplös i litet varmt vatten. Sätt sedan på förslutning med jäsrör. Låt den stå i rumstemperatur under 6 till 24 veckor tills bubblorna upphört.
• Häll upp på flaska og vinet är färidgt att dricka avkylt
direkt, men låt eljest stå en stund för att runda till sig.
~
Nessun commento:
Posta un commento