venerdì 18 gennaio 2019

Aromunernas nationaldag

 
Aromunerna inbetecknades tillsammans med övriga ortodoxa kristna i enlighet med osmanernas icke-etniska indelningspolicy, inom det Ottomanska riket.

Om det aromunska livet under denna tid är förövrigt föga känt, men de har antagligen inte lidit men utav att Europas sjuka barn styrt området, utan kunne istället utleva de livsformer som kan betecknas som traditionella inom det aromunska samhället, d.v.s. herdning, handel samt hantverkning, under relativt säkra förhållanden.

Betänkvärt är att aromunerna efter det grekisk-turkiska kriget 1829 meddelade de europeiska makterna att de hellre levde under osmanskt styre än under hellenerna, idag är de flesta aromuner i Grekland istället stränga hellenofiler.

Det kanske icke var en helt frivillig prestation, men osmanerna tillerkände till slut 1905 aromunerna som en helt egen millet, hvilket gav dem rätt till egna skolor ock kyrkor, sannerligen fanns andra politiska skäl för erkännelsens tillblivelse, men datumet för tillblivelsen, 20 maj, firas än idag som aromunernas nationaldag.















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: