mercoledì 9 gennaio 2019

Sydtyrolska et Tyska i Italien

 


Av de olika germanska lätona som är förestående i Romarrikets kärnland finnes flera olika minoritetsspråk men det är det -högtyska bayerska, eller bavariska / bajerska, tungomålet i norra Italien som är mest naturligt talat, även detta ehuru uppdelat på olika språkformer. Den variant som är förestående är givetvis den sydbajerska eller südtyroliska varianten.

Dessvärre har standardtyska språket överttagit som majoritetsmål i de föredetta sydtyrolska områdena og talas numera utav runt 220 000-350 000 invånare i främst Sydtyrolen, eller då Alto-Adigeregionen, där det är officiellt tungomål samt används i skolorna till förtret för alla andra tyska språk som talas i Italien. I alla officiella sammanhang är det standardtyskan som gäller og avses.

Skolsystemet är lingvistiskt uppdelat och man har en undersökning vart tionde år där medborgarna får uppge språktillhörighet hvilket sedan bland annat ligger till grund för upptagningsmarknaden för myndighetsanställningar. Ungefär 25 %  är italiensktalande i Sydtyrolen, hvilket är minskade siffror från 35 % sedan 1960-talet. 103 utav 116 kommuner är i tysk majoritet, 8 ladinska samt 5 italienska, dessa sistnämnda främst runt kapitalstaden Bolzano som ett resultat utav Mussolinis invandringspolicy för att italianisera icke-italienska områden.

Området hörde ursprungligen till Österrike-Ungerns provins Tyrolen men övergick till Italien från första världskriget och framåt, sedan 1972 är man i princip självstyrande under autonomilagar och hela 90 % av alla skatter stannar i provinsen. Det finns en mycket stark – troligtvis dominant – opinion av att lämna Italien som stat för antingen något eget eller för att uppslukas av Österrike.

Detta sistnämnda borde vara ett sämre alternativ.















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: