sabato 12 gennaio 2019

Honung- och äppeljuiceglaserade ankbröst med grönsakstagliatelle samt grönfärgad potatisrulltårta

 
Grönsakstagliatelle:
1 stor morot
3 stora svartrötter

• Skala moroten og svartrötterna, skärandes kanterna så man får fram cirka 1 ½ centimeter bredd på dem, med potatisskalaren skalas långa remsor fram liknandes tagliatelle.
• Lägg alltsammans för ett kort ögonblick i kokande vatten kylandes sedan av dem i isvatten.
• Värm dem vid servering.


Tvåfärgad potatisrulltårta:
4 noriblad
8 stora potatisar
2 knippen kruspersilja
2 matskedar olja
salt, peppar

• Skala potatisen skärandes den i bitar, koka i saltat vatten.
• Häll av vattnet, ånga av potatisen pressandes den därefter i purépress.
• Tillsätt peppar och en matsked olja i hälften avmoset, blanda väl.
• Mixa persilja med en matsked olja till en slät smet silandes genom finmaskig sil. Spar vätskan blandandes i detta med hälftan av potatismoset. Rör väl ock peppra.
• Lägg noribladen på en bit plastfolie, fuktandes dem lätt bredandes en halv ventimeter tjockt lager av det vita moset över halva. Spritsa en grön sträng av det andra moset i mitten, rulla ihop dem med hjälp av plastfilmen låtandes potatisrulltårtorna ligga vilandes under omkring fyra timmar.
• Värm dem i ugnen under 155 grader i omkring 10 minuter.


1 stor anka
1 lök
½ purjolök
100 gram rotselleri
6 vitlöksklyftor
½ morot
1 matsked tomatpuré
5 deciliter rött vin
1 liter kycklingfond
1 deciliter smält ankfett eller 100 gram osaltat smör
1 matsked maizenamjöl
lagerblad, timjan
vitpepparkorn
svartpepparkorn
salt, peppar

Såsen:
• Bena ur ankbröstet skärandes bort omkring 100 gram fett från skrovet. Är köttet redan filéat finns naturligtvis ej denna möjlighet.
• Hacka skrovet i mindre bitar, skala grönsakerna skärandes ner dem i mindre bitar.
• Bryn skrovet och grönsakerna i lite olja läggandes över allt i en gryta, rör ner tomatpurén tillsättandes rödvinet. Koka ner tills omkring hälften återstår. Häll sedan på kycklingfonden. Koka upp skummandes väl, tillsätt kryddorna kokandes till omkring hälften av vätskan återstår. Sila.
• Vispa ned det smälta fettet plus salt og peppar, red med maizena om såsen är tunn.

Honung- og äppeljuiceglasyr:
1 deciliter koncentrerad äppeljuice
2 matskedar honung
½ äpple fint tärnat

• Koka upp äppeljuicen med honungen låtandes den svalna någont innan det fint hackade äpplet läggs i.

Ankbröstet:
• Gör ett rutmönster på skinnsidan, salta ock peppra.
• Bryn ankbröstet i en stekpanna, skinnsidan nedåt först, därefter den andra sidan.
• Pensla på med äppeljuiceglasyren, sätt in stekpannan med ankbrösten i ugnen i 150 grader.
• När den nått 60 grader i innertemperatur.
• Vira in ankbrösten i en bit aluminiumfolie låtandes det vila under omkring 8 minuter. Skär det sedan i skrivor för servering. Garnera med färsk timjan.














~
 

Nessun commento: