Grönsakstagliatelle:
1 stor morot
3 stora
svartrötter
• Skala
moroten og svartrötterna, skärandes kanterna så man får fram cirka 1 ½
centimeter bredd på dem, med potatisskalaren skalas långa remsor fram liknandes
tagliatelle.
• Lägg
alltsammans för ett kort ögonblick i kokande vatten kylandes sedan av dem i
isvatten.
• Värm
dem vid servering.
Tvåfärgad
potatisrulltårta:
4
noriblad
8 stora
potatisar
2
knippen kruspersilja
2
matskedar olja
salt,
peppar
• Skala
potatisen skärandes den i bitar, koka i saltat vatten.
• Häll
av vattnet, ånga av potatisen pressandes den därefter i purépress.
•
Tillsätt peppar och en matsked olja i hälften avmoset, blanda väl.
• Mixa
persilja med en matsked olja till en slät smet silandes genom finmaskig sil. Spar
vätskan blandandes i detta med hälftan av potatismoset. Rör väl ock peppra.
• Lägg
noribladen på en bit plastfolie, fuktandes dem lätt bredandes en halv
ventimeter tjockt lager av det vita moset över halva. Spritsa en grön sträng av
det andra moset i mitten, rulla ihop dem med hjälp av plastfilmen låtandes
potatisrulltårtorna ligga vilandes under omkring fyra timmar.
• Värm
dem i ugnen under 155 grader i omkring 10 minuter.
1 stor
anka
1 lök
½
purjolök
100 gram
rotselleri
6
vitlöksklyftor
½ morot
1 matsked
tomatpuré
5 deciliter
rött vin
1 liter
kycklingfond
1
deciliter smält ankfett eller 100 gram osaltat smör
1
matsked maizenamjöl
lagerblad,
timjan
vitpepparkorn
svartpepparkorn
salt,
peppar
Såsen:
• Bena
ur ankbröstet skärandes bort omkring 100 gram fett från skrovet. Är köttet
redan filéat finns naturligtvis ej denna möjlighet.
• Hacka
skrovet i mindre bitar, skala grönsakerna skärandes ner dem i mindre bitar.
• Bryn
skrovet och grönsakerna i lite olja läggandes över allt i en gryta, rör ner
tomatpurén tillsättandes rödvinet. Koka ner tills omkring hälften återstår.
Häll sedan på kycklingfonden. Koka upp skummandes väl, tillsätt kryddorna
kokandes till omkring hälften av vätskan återstår. Sila.
• Vispa
ned det smälta fettet plus salt og peppar, red med maizena om såsen är tunn.
Honung-
og äppeljuiceglasyr:
1
deciliter koncentrerad äppeljuice
2
matskedar honung
½ äpple
fint tärnat
• Koka
upp äppeljuicen med honungen låtandes den svalna någont innan det fint hackade
äpplet läggs i.
Ankbröstet:
• Gör ett
rutmönster på skinnsidan, salta ock peppra.
• Bryn
ankbröstet i en stekpanna, skinnsidan nedåt först, därefter den andra sidan.
• Pensla
på med äppeljuiceglasyren, sätt in stekpannan med ankbrösten i ugnen i 150
grader.
• När
den nått 60 grader i innertemperatur.
• Vira
in ankbrösten i en bit aluminiumfolie låtandes det vila under omkring 8
minuter. Skär det sedan i skrivor för servering. Garnera med färsk timjan.
~
Nessun commento:
Posta un commento