martedì 29 gennaio 2019

Turkar i Italien - Landologica CDXLVI

 

 
Redan under 600-talet och sedan ett antal århundraden framåt fanns det en turkbulgarisk etnicitet, samt språk, i Italien, i större skepnad än vad man kanske har insett tidigare med tanke på de hela 700 toponymer som kan kopplas dithän. Dessa var ett tjuvasjiskt folk. Hursomhelst.

Sedan under 1400-talet inkommer ett annat turktalande oghuziskt folk som talar det vi esomoftast benämner som turkiska som från 1400-talet og framåt gjorde avancer in i dagens Italien, i allt från Friulien till Apulien.

Emedans osmanerna belägrade apuliska Otranto dog Mehmet år 1481 varvid ett tronpretendentskrig bröt ut hvilket slutade med att pretendenten Cem förlorade fastän han hade blivit understödd utav påven. Cem, vars moder var den byzantiska prinsessan Helena Palaiologos, med familj bosatte sig därför sedemera i Konungadömet Napoli där de erhöll en prinstitel som än idag bärs utav de fursteliga sultanättlingarna. De bodde i Napoli framtills 1600-talet samt Sicilien intill 1668 innan de avflyttade till Malta där de sedan kvarblivit. Även i Sicilien finnes de kvar.

Förövrigt så kan ju här påpassligt förtäljas att även den osmanska gren som blev kvar i Istanbul efter tronpretendentskriget kommo att bli kopplad till Italien på familjärt vis. Sultan Selim III, 1524-1574, gifte sig nämeligen med Cecilia Venier-Baffo, som är kommen från de venetianska ätterna Venier samt Baffo, kommandes att bli en mycket mäktig Sultana. Denna kejsarinnas son, tillsammans med kejsaren Selim III, sultan Murad III, 1546-1595, är sedan förfader, tillsammans med hans fru Sofia Baffo, till alla senare osmanska sultaner som existerat i Osmanska riket, samt ännu till den sultanska familjen som ju ännu existerar.




Uppe i Venedig så omgjordes ett större palats längs Canal Grande till Fondaco dei Turchi / Fontego dei Turchi till att bli ett palatsområde ingjärdat som ett ghetto där bara turkar fick bo, under liknande regler som var gällande för de judiska ghettona som även fanns i staden. De ottomanska turkarna finge bo där emellan början utav 1600-talet framtills 1838.

Idag bor de flesta av de dokumenterade 16 000 turkarna i Rom, Milano samt då, Venedig, og historiskt i den ladinska staden Moéna i Fassadalen som haver både festival, staty samt en Via Turchia i dems ära efter de janitsjarer som togo flykt till orten efter slaget vid Wien år 1683, det är möjligt att det bara var en, om ens det. Hursom, Moena, benämnt, la piccola Turchia.














~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: