lunedì 29 giugno 2015

Paprikasoppa med pumpakärnor


7 stora röda ekologiska paprikor
1 morot
1 stjälk selleri
1 gul lök
2 matskedar olivolja
3 matskedar fino- eller olorososherry
7 deciliter kycklingbuljong eller kycklingfond
timjan eller salvia, örtsalt, sherryvinäger, mörkt socker

brödkrutonger
gräslig eller dill
0,75 deciliter illgröna pumpakärnor

• Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta og torka paprikorna, skär dem sedan i halvor på längden avlägsnandes kärnhuset et de vita mellanväggarna. Lägg dem med skalsidan uppåt i en långpanna med bakplåtspapper, stoppa in detta högt upp i ugnen. Låt detta stå där tills paprikorna mjuknat helt og skalet fått ordentligt med svarta prickar, det tar runt 15 minuter. Sätt på grillelementet i slutet om paprikorna mjuknar utan att ha fått svart färg. Tag sedan ut dem läggandes dem för avsvalkning intill hanterbar temperatur, drag då av skalet skärandes även paprikorna i stora bitar.

• Blanda pumpakärnorna med en gnutta olivolja samt en nypa salt i en ugnskompatibel form, sätt in dem i den numera avstängda ugnen för rostning på eftervärmen, skulle ej detta räcka så sätt på ugnen igen på grillelement.

• Skala moroten, skiva den tunt, likaså sellerin, halvera löken från pol till pol, skala samt tärna i mindre bitar. Lägg moroten, sellerin samt löken i en stor tjockbottnad kastrull där det låtes fräsa på svag värme tills allt mjuknat og precis erhållit lite färg, tager runt 15 minuter. Rör då ned timjan för vidarestekning under ytterligare någon eller minuterna tu, häll på sherryn, lägg ner de rostade paprikorna samt hälften utav buljongen, höj härefter värmen låtandes puttra några minuter varefter det böro mixas intill krämighet med en stavmixer, mixa ehuru ej för länge då förlorning kunne ske utav fina aromer. Häll i resten utav kycklingbuljongen samt lite örtsalt, några droppar sherryvinäger samt en nypa mörkt socker.

• Hetta upp olja i en stekpanna, häll i brödkrutonger som inoljas, påpeppras med kryddpeppar, för stekning under ett par minuter, vändandes runt då og då, strö över salt samt kryddpeppar, stek ytterligare.


• Servera soppan med krutongerna, pumpakärnorna, samt klippt gräslök.
















~

Nessun commento: