7 stora röda ekologiska paprikor
1 morot
1 stjälk selleri
1 gul lök
2 matskedar olivolja
3 matskedar fino- eller
olorososherry
7 deciliter kycklingbuljong eller
kycklingfond
timjan eller salvia, örtsalt,
sherryvinäger, mörkt socker
brödkrutonger
gräslig eller dill
0,75 deciliter illgröna
pumpakärnor
• Sätt ugnen på 250 grader.
Tvätta og torka paprikorna, skär dem sedan i halvor på längden avlägsnandes
kärnhuset et de vita mellanväggarna. Lägg dem med skalsidan uppåt i en långpanna
med bakplåtspapper, stoppa in detta högt upp i ugnen. Låt detta stå där tills
paprikorna mjuknat helt og skalet fått ordentligt med svarta prickar, det tar
runt 15 minuter. Sätt på grillelementet i slutet om paprikorna mjuknar utan att
ha fått svart färg. Tag sedan ut dem läggandes dem för avsvalkning intill
hanterbar temperatur, drag då av skalet skärandes även paprikorna i stora
bitar.
• Blanda pumpakärnorna med en
gnutta olivolja samt en nypa salt i en ugnskompatibel form, sätt in dem i den
numera avstängda ugnen för rostning på eftervärmen, skulle ej detta räcka så
sätt på ugnen igen på grillelement.
• Skala moroten, skiva den tunt,
likaså sellerin, halvera löken från pol till pol, skala samt tärna i mindre
bitar. Lägg moroten, sellerin samt löken i en stor tjockbottnad kastrull där
det låtes fräsa på svag värme tills allt mjuknat og precis erhållit lite färg,
tager runt 15 minuter. Rör då ned timjan för vidarestekning under ytterligare
någon eller minuterna tu, häll på sherryn, lägg ner de rostade paprikorna samt
hälften utav buljongen, höj härefter värmen låtandes puttra några minuter
varefter det böro mixas intill krämighet med en stavmixer, mixa ehuru ej för
länge då förlorning kunne ske utav fina aromer. Häll i resten utav
kycklingbuljongen samt lite örtsalt, några droppar sherryvinäger samt en nypa
mörkt socker.
• Hetta upp olja i en stekpanna,
häll i brödkrutonger som inoljas, påpeppras med kryddpeppar, för stekning under
ett par minuter, vändandes runt då og då, strö över salt samt kryddpeppar, stek
ytterligare.
• Servera soppan med krutongerna,
pumpakärnorna, samt klippt gräslök.
~
Nessun commento:
Posta un commento