mercoledì 24 giugno 2015

Lammfiléspett med paprikarelish


För köttet:
500 gram ytterfilé eller mör stek utav lamm
kryddblandning
salt
smör
3 bambuspett
myntakvistar


För grönsaksblandning:
2 stora oranga sötpotatisar
½ zucchini
3 deciliter kokt helt vete eller grov bulgur
1 deciliter kokta linser
några centimeter grovriven färsk ingefära
kryddblandning
salt
olivolja


För citroner:
1 citron
socker


För kryddblandning:
runt 50 korn svartpeppar
hela kardemummakärnor
spiskummin
kummin
några teskedar vardera


För paprikarelishen:
3 matskedar granatäppelsirap
4 rostade paprikor eller 250 gram rostad paprika på burk
runt 6 klyftor vitlök
1 matsked finstrimlad mynta
1-2 teskedar sambal oelek
en matsked lakritssprit
2 paket saffran
75 gram fetaost


Tillgagning:

Kryddblandningen
• Mortla samman kryddorna till snäppet grövre än pulver, avgör beblandning utefter smak men några teskedar per element skall nog gå bra.

Paprikarelishen
• Ta runt en matsked lakritssprit o häll i ett mindre snappsglas där du ihäller saffranen låtandes dra under en kvart eller två.
• Vitlökskklyftorna mikras tio sekunder med skalet på.
• Låt paprikan rinna av om den är inlagd i olja skärandes den sedan i små bitar därefter läggandes dem i en skål, halvera vitlöksklyftorna men behåll skalet på, lägg dem med snittytan mot vitlökspressens hål samt pressa ned dem i paprikan. Blanda i myntan, sambal oelek, saffranblandningen samt granatäppelsirapen. Låt stå en kvart smulandes fetan över vid serveringstillfället.

Lammet
• Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen skrärandes dem i runt centimeterstora tärningar, vänd runt med salt, blanda i olja.
• Lägg sötpotatisen i en ugnsfast form ställandes denna i ugnen, låtandes så stå under runt 20 minuter, rörandes om någon gång.
• Under tiden kunne lammet förberedas genom att dra bort eventuella sega vita hinnor från köttet, skär det sedan i stora tärningar om runt 3 centimetrar träendes dem på spetten varefter en tredjedel utav kryddblandningen, samt salt, nyttjas för att klappas in i köttet som sedan får stå og dra under högst 15 minuter.
• Tärna zucchinin, blanda sedan dessa tärningar med ingefära, resten utav kryddblandningen, med sötpotatisen som sedan låtes rosta ytterligare under 10 minuter. Härefter ilägges vetet / bulgaren samt linserna ned likaså, för ytterligare rostningstid om 5 minuter.
• När runt 10 minuter kvarstår för grönsakerna kunne lammspetten samt citronhalvorna stekas. Citronhalvorna indräper du först i socker vid stekytan för karamellisering. Den kraftiga stekpannan hettar du även upp först med en del smör på hög medelvärme varefter köttet ilägges varpå det brynes runt om, därefter sänkes värmen till svag medelvärme för stekning framtills spetten nått runt 60 grader i mitten, citronhalvorna stekes jämte köttet framtills de erhållit en gyllensvart bemönstring på snittytan.


• Servera med pålagda myntakvistar eller blad på köttet.















~

Nessun commento: