För köttet:
500 gram ytterfilé eller mör stek
utav lamm
kryddblandning
salt
smör
3 bambuspett
myntakvistar
För grönsaksblandning:
2 stora oranga sötpotatisar
½ zucchini
3 deciliter kokt helt vete eller
grov bulgur
1 deciliter kokta linser
några centimeter grovriven färsk
ingefära
kryddblandning
salt
olivolja
För citroner:
1 citron
socker
För kryddblandning:
runt 50 korn svartpeppar
hela kardemummakärnor
spiskummin
kummin
några teskedar vardera
För paprikarelishen:
3 matskedar granatäppelsirap
4 rostade paprikor eller 250 gram
rostad paprika på burk
runt 6 klyftor vitlök
1 matsked finstrimlad mynta
1-2 teskedar sambal oelek
en matsked lakritssprit
2 paket saffran
75 gram fetaost
Tillgagning:
Kryddblandningen
• Mortla samman kryddorna till
snäppet grövre än pulver, avgör beblandning utefter smak men några teskedar per
element skall nog gå bra.
Paprikarelishen
• Ta runt en matsked lakritssprit
o häll i ett mindre snappsglas där du ihäller saffranen låtandes dra under en
kvart eller två.
• Vitlökskklyftorna mikras tio
sekunder med skalet på.
• Låt paprikan rinna av om den är
inlagd i olja skärandes den sedan i små bitar därefter läggandes dem i en skål,
halvera vitlöksklyftorna men behåll skalet på, lägg dem med snittytan mot
vitlökspressens hål samt pressa ned dem i paprikan. Blanda i myntan, sambal
oelek, saffranblandningen samt granatäppelsirapen. Låt stå en kvart smulandes
fetan över vid serveringstillfället.
Lammet
• Sätt ugnen på 200 grader. Skala
sötpotatisen skrärandes dem i runt centimeterstora tärningar, vänd runt med
salt, blanda i olja.
• Lägg sötpotatisen i en ugnsfast
form ställandes denna i ugnen, låtandes så stå under runt 20 minuter, rörandes
om någon gång.
• Under tiden kunne lammet
förberedas genom att dra bort eventuella sega vita hinnor från köttet, skär det
sedan i stora tärningar om runt 3 centimetrar träendes dem på spetten varefter
en tredjedel utav kryddblandningen, samt salt, nyttjas för att klappas in i
köttet som sedan får stå og dra under högst 15 minuter.
• Tärna zucchinin, blanda sedan
dessa tärningar med ingefära, resten utav kryddblandningen, med sötpotatisen
som sedan låtes rosta ytterligare under 10 minuter. Härefter ilägges vetet /
bulgaren samt linserna ned likaså, för ytterligare rostningstid om 5 minuter.
• När runt 10 minuter kvarstår
för grönsakerna kunne lammspetten samt citronhalvorna stekas. Citronhalvorna
indräper du först i socker vid stekytan för karamellisering. Den kraftiga
stekpannan hettar du även upp först med en del smör på hög medelvärme varefter
köttet ilägges varpå det brynes runt om, därefter sänkes värmen till svag
medelvärme för stekning framtills spetten nått runt 60 grader i mitten,
citronhalvorna stekes jämte köttet framtills de erhållit en gyllensvart
bemönstring på snittytan.
• Servera med pålagda
myntakvistar eller blad på köttet.
~
Nessun commento:
Posta un commento