sabato 9 novembre 2013

Utrotningen utav den samiska religionen


Samernas ursprungliga religion har gått förlorad, i Sveriges fall gällde detta efter det att Sverige bedrev tvångskristning efter reformationen och religionen förbjöds samt försvann efter ett tag, antagligen i början av 1800-talet, även om vissa få element har kvarlevt i traditionerna og folkloren, men kunskapen om religionen är ack i ökande även om en mer komplett bild nog numer för alltid får ses som förgånget. I samband med religionsutrotningen snoddes även nåjdtrummorna.

Missioneringen av den levantiska tron påstartades aktivt redan runt anno 1050 av apostlen av norr, Stenfi, under mitten av 1200-talet åkte ärkebiskopen från Uppsala på missionering till Torneå, år 1313 proklamerade den norska konungen en tjugoårig skattereduktion till de som konverterade och från mitten av 1400-talet haver det funnits permanenta kristna bastioner längs den nordvästra kusten av Sápmi på Skandinaviska halvön. Det är givetvis värt att notera att skolterna ock kolasamerna hamnade under den ortodoxa kristna sfären, hvilket göre att det finns en kristen schism ända upp i Sameland. I mitten av 1400-talet byggdes ett ortodox kloster i Petsjenga hvilken kom att bli ett viktigt centrum för östsamerna. Under 1600-talet bedrevs mången häxrättegång mot samiska män og kvinnor, men främst män, i östra Finnmarken i Norge.


Samerna hade förövrigt en egen tideräkning, skriven med runor, som baserades på månåret, efter hand ett så kallat bundet månår, som var uppdelat på 13 månader om vardera 4 veckor, och den användes ända in på 1900-talet. Det århundrande som stora delar utav den samiska kulturen på allvar förintades.


















~

Om samerna kan man läsa en hel del om i min bok Europas tungomål.


1 commento:

Nalle Puff ha detto...

Allt du skriver är lögn.

Sverige, lilla Svitjod, svenkarna har aldrig bedrivet tvångskristning.

Sverige, lilla Svitjod, svenskarna har aldrig lagt sig i samernas gudar.

Sverige, lilla Svitjod, svenskarna har däremot fått stora delar av sin kultur, sin särart, seder, bruk och religion sönderslagen av de latinska svinen (såna som du utger dig för att vara en utav).

Fast det stå ganska uppenbart att Sverige, lilla Svitjod, svenskarna håller på att slänga ut den vite krist ur sitt land, det kan gott samerna göra också.

För så som det heta och stå skrivet:

"Män utan hjärna följer Davids stjärna"

Gälla förstås för de samiska med.