giovedì 19 gennaio 2012

Marsstenars vitalitet - ALH84001

~
1996 publicerade en grupp forskare, vissa från NASA, resultat som påvisade potentiellt liv i gången tid på Mars, då man undersökt meteorit ALH84001 som man funnit i Antarktis där den legat de senaste 13 000 jeeran. Rönen tyder på att stenen kommit från Mars varifrån den slagits loss och slungats ut i rymden för hela 16 miljoner år sedan. Detta är inte första gången man funnit meteoriter på jorden som bedöms komma från just Mars, just denna specifika meteorit har ehur en sådan mineral- och isotopsammansättning att dess ursprung bedöms mer än säkert, men samtidigt är den långt äldre än andra fynd man gjort.

Radioaktiv datering ger en ålder på runt fyra miljarder år för den två kilogram tunga stenen, d.v.s. äldre än några berg på jorden, men det behöver inte stoppa där då stenen in facto kan vara ännu äldre och att en stor förändring skedde då för fyra miljarder år sedan, till exempel utav ett kometnedslag, men att dess verkliga ålder ligger vid planetssystemets.

Det intressanta med stenen är att i den finnes sprickor där man kan misstänka att det runnit vatten, og man har där dessutom funnit speciella avlagringar, hvilka gav uppmärksamhet. Avlagringarna tycks vara runt 400 miljoner år yngre än själva stenen, bland dessa avlagringar har man funnit järnsulfider, speciellt magnetit, ock karbonater, båðna äro vanliga i mineral men de avlagras inte samtidigt. Karbonater utfälles i basisk miljö samt löses upp i sur, emedans det är precis tvärtom för järnsulfiderna.

Där åtfinnes även polyaromatiska kolväten, organiska föreningar med kol samt väte som bildat ringformiga strukturer, sådana här ämnen bildas just vid nedbrytning utav biologiska organismer men de påträffas ofta i meteoriter där ingen annars förknippar dem med livsprocesser.

I stenen finns även, förutöver det redan sagda, avtryck som om de funnits i jordiskt material direkt skulle tas som bevis på avtryck av celler från mikroorganismer, förutom att avtrycken i meteoriten är runt tio gånger mindre än de jordiska cellerna, eller de man hitentills känner till i alla fall.

Vissa forskare menar på att det som hittats egentligen inte är så märkligt, men det argumentet kan ju i sådana fall tas till grund för att livsprocesserna inte är särledes unikt tellusianska som man tidigare förstått, utan att det i enlighet med många meteoritiska bevis är relativt vanligt förekommande.

Om det bara får möjligheten att leva.

~








+ Liv i Universum?, ΧάοςMiller-Urey-experimenten

SvD, SvD, SvD, DNDN, Gp, Aft
Taggar: Mars, meteorit, liv, natur, universum, rymden, int

~~~Tre år sedan~~~

- מלכות בית דויד

~

Nessun commento: