martedì 17 gennaio 2012

Meänkieli ~ Tornedalsfinskan samt tornedalsfinnarna

~
Tornedalsfinskan, eller meänkieli från meän kieli, ‘vårt språk’, talas av 25 000-30 000, upptill 60 000 potentiella inom etnisk närhet. Meänkieli är nordvästfinska med många svenska lånord samt en del nordsamiska, man kan även märka en gammal östfinsk påverkan på språket antingen via inflytt eller så måhända det rör sig om perifiera kvarblivelser i båda fallen, språket är märkvärt mer arkaiskt än standardfinska og avskiljer en del i förhållande till standardfinskan, men mindre i förhållande till de finska varianter som är i nära anslutning till tornedalsfinskan förståss, men just gällande lexikalian så besitter tornedalsfinskan på svensk sida en mer genuin arkaisk karaktär med många ord som förlorats på finsk sida med anledning utav standardspråksindoktrineringen. Något som för övrigt är på väg att ske i Tornedalen likväl, fastän språkets juridiska skydd. Tornedalsfinskans fonologiska karaktär haver även gjort att många oförhappandes har misstagets, av finnlänningar, för att ha varit ester, istället för finnar.

Sveriges tornedalsfinnar hamnade under Sveriges flagga när Finland skiljdes från Sverige i freden anno 1809 - den svenska tornedalsfinskan har fått fler inlån från svenskan än vad man på den finska sidan erhållit, hvilket måhänt ej är särledes uppseendeväckande. Meänkieli skiljer sig dessutom från standardfinskan både hvad gäller viss grammatik, fonologi, syntax og ordförråd, havandes även ett eget skriftspråk - dessutom så meno de fleste tornedallänningar att de tala ett eget språk hvilket kanske den torndedalska benämningen på språket berättar.

Man har även benämnt språket internt som gällivarefinska / jellivaaransuomi, jukkasjärvensuomi / jukkasjervofinska, med mera, utefter de olika orter språket talats på, just gällivarevarianten anses vara mer avvikande från de övriga, samt avskiljer ännu mer från standardfinska. Förutöver gällivarefinska så består språket överlag utav även torneälvdalsmål samt jukkasjärvimål, allena gällivaremålet bär karelska spår, samt så har denna variant störe inflytelser i sig från både svenska som samiska i både vokabulär som satsmelodi. Eljest är det nog främst i Pajala som man är aktivast i framförslen på språket.

En Academia Tornedaliensis grundades 1989, tungan nyttjas även sedan länge som ett predikospråk inom den laestadianska rörelsen. Det finns numera både grammatikor og ordböcker för tornedalskan, samt en smått påbörjande samt spirande litteratur, vissa tidningar har stadigvarande artiklar på språket, det är ack ej många olika skribenter så urvalet utav varianter som hamnar i skrift är något centrerat, men ändå, bättre än inget.

Tornedalen var först nordsamisk mark, men århundradena efter år 1000 så haver finnar gjort detta område till sitt hem, vissa av tornedalänningarna hävdar släktskap med kvänerna, vissa benämner sig även så, särledes i Kiruna. Den svenska inställningen var från 1880-talet inställt på att försvenska tornedalsfinnarna och därför övergick man successivt till svenska som undervisningsspråk i skolan, och från början av 1920-talet så var undervisningen på svenska allena og de tvåspråkiga läroböckerna försvann, alla försök att bibehålla finskan sågs i princip som separatisktiska försök och man var således direkt hostil mot dem. Barnen fick givetvis ej ens prata tornedalska i skolan, hvilket dock förändrades 1957 när de så återigen tilläts detta, dessutom tilläts skolbiblioteken att köpa in viss litteratur på finska. Först 1988 så tilläts barn att ha hemspråksundervisning i tornedalska, detta nu även om språket inte längre talades i det vardagliga umgänget inom familjen.

Enligt minoritetspråkskommittén från 1997 så är tornedalsfinska enbart en dialekt av finska og därmed inte berättigad någon erkännelse, men en statlig erkännelse kom ändock och man får nu föra sig på tornedalska i förskolor, äldreomsorg, domstolar samt i kontakten med myndigheterna i Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå samt i Haparanda. Enligt finska polemiker samt språkvetare så är tornedalskan ‘enbart’ en finsk ‘dialekt’ - eftersom Sverige nu erkänt en ‘dialekt’ som officiellt stött språk så är det på tiden att även andra ‘dialekter’ får samma behandling, till exempel gutniska, skånska, dalska, og så vidare.

Givetvis inklassificeras tornedalslänskan i det nordfinska språkspektrat, ofta kallad peräpohjolan murteet, intressant är tillika att det första allmogekväde som nedtecknades på finskspråkig litteratur var just från den nuvarande svenska sidan av Torne älv anno 1677, det såkallade Keksikvädet. Man måste kunna särskilja på saker och ting, tornedalsfinska är absolut ej en dialekt, eller variant, utav det standardiserade finska språket, däremot ingår det tornedalsfinska språket i det finska språkspektrat, däri både tornedalsfinska som standardfinska kan ses som befinnandes som varandes olika dialekter, naturligtvis är det då korrekt att erkänna meänkieli, precis som den kodifierade standardvarianten erhuldit erkännelse. En positiv bieffekt utav erkännelsen av språket i Sverige är att ‘dialekten’ som talas i Finland fått utökad social prestige internt i samhället likväl, till förtret för standardofilerna.

Det har naturligtvis alltid funnits långtgående kontakter över gränsen här i norr, men nu har även en mer meänkielisk kulturemfasering skett, man kallar sitt land numer ibland för Meänmaa ‘Vårt land’.



















~

Om detta samt övriga finska befolkningar samt språk i Sverige, og Finland, står att läsa i min bok Europas tungomål.

15 commenti:

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Inte riktigt så, samernas DNA-profil har visat sig skilja markant från exempelvis finnar, och andra uraliska samt generella europeiska folk.

Samernas genetik hör istället samman med de gammeleuropeiska baskerna, samt berberna, man har även funnit spår av ännu äldre lager som brukas hänföras till de första homosapiensmänniskorna på europeisk mark. Med senare uppblandning givetvis.

Att samerna nu pratar ett finskugriskt språk är en senare språktransferering, precis som de nu håller på att transfereras över till germanskt språk.

En hel del oklara lingvistiska förekomster finns i samiskan (främst inom topografi, biologi, og kultur) som av många antas härstamma från det äldre icke-samiska språket man talat tidigare.

Nalle Puff ha detto...

Nu vet jag inte riktigt vad du talar om.

Mina länkar påvisar bara att det finns 11 000 år gamla lämningar från människor i Tornedalen.

Det är helt uteslutet att tro att dessa 11 000 år gamla lämningar härrör sig från vare sig samer, kvänner, finnar eller svenskar.

Särskilt inte om man har detta i bagage:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nordens-bonder-kom---fran-turkiet

"Sakta men obevekligt trängdes Ursulas/Ulrikas folk tillbaka. Deras sista utpost var nuvarande Lettland och Litauen. Där är deras speciella kombination av dna vanligast i dag.

– Den rimligaste tolkningen är att de här grupperna fanns i hela Nordeuropa tidigare, men att de ersattes i högre grad i Skandinavien än i Baltikum, säger Anders Götherström.

Han är docent i evolutionsgenetik vid Uppsala universitet och har i många år arbetat med dna från arkeologiska utgrävningar.

För ett år sedan publicerade Anders Götherström och hans medarbetare en dna-analys av nitton stenåldersjägare från Gotland och tre stenåldersbönder från Gökhem i Västergötland.

Resultaten visade tydligt att den tidens jägare inte är särskilt nära släkt med merparten av dagens svenskar. Inte heller med dagens samer.

– När vi startade undersökning­en trodde vi att vi skulle hitta ­större likheter mellan den här jä-­gar­gruppen och moderna samer. Men det gjorde vi inte alls. Tvärtom, säger Anders Götherström."

Jag tar överhuvudtaget inte ställning till vilka dessa ursprungstornedalingar har varit annat än att jag med 100 % säkerhet kan säga att det inte härrör från de folkgrupper jag tidigare har nämnt.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

jägarbefolkningen på Gotland ja.

Här har du om samernas unika genpool, samt kopplingarna till berberna

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1199377/

Nalle Puff ha detto...

Gökhem i Västergötland oxå.

Dessutom står det så här.

"
– Den rimligaste tolkningen är att de här grupperna fanns i hela Nordeuropa tidigare"

Och så här:

"
– När vi startade undersökning­en trodde vi att vi skulle hitta ­större likheter mellan den här jä-­gar­gruppen och moderna samer. Men det gjorde vi inte alls. Tvärtom, säger Anders Götherström."

Utöver det så handlar det alltså om vad som hände för 6000 år sedan.

Lämningarna i Tornedalen är alltså 5000 år äldre än så, så det är inte alls särskilt orimligt att tro att de som bodde i Tornedalen inte ens ha något gemensamt med de individer som Anders Götherström talar om.

Jag tycker bara det blir löjligt att du inte bara kan medge att de som bodde i Tornedalen för 11000 år sedan inte har ett skit gemensamt med som har bott i de trakterna de senaste 2000-3000 år sedan i och med att 11 000 år bland människor handlar om ett ganska så stort tidsspektrum.

Nalle Puff ha detto...

Nej, nu får det vara färdigdiskuterat från min sida och jag nöjer mig därför att länka till svenska wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Samernas_historia

"En förenklad bild av Skandinaviens äldsta forntid har varit att sydskandinaverna följt inlandsisens avsmältning från söder och den vägen invandrat medan samerna på motsvarande sätt invandrat från öster. I nationalromantisk anda skrev författaren Johan Turi år 1910, Muitalus sámiid birra (En bok om samernas liv), där samerna anses vara det ursprungligaste av alla ursprungliga folk. Idag menar dock allt fler att samerna liksom de flesta andra folk kommit att bli en grupp relativt sent och att härstamningen kommer av flera tidigare folkgrupper som invandrat från olika håll och vid olika tidpunkter. Dessa teorier stöds bland annat av analys av DNA som stödjer arv från både söder och öster."

"Samernas förfäder och ättlingar har troligtvis sitt ursprung från nomadiska stammar i Nordafrika då det finns en gentisk länk mellan samer och berber folket.[21] Forskare har trott att samerna har sitt ursprung från Mongoliet. I Mongoliet finns mongoliska renskötande nomader; renskötsel förknippas ofta med samer. Samernas egna traditioner säger att de har bott i Sápmi i över 2500 år, och de betraktar sig som ursprungsbefolkning där.[22] Större delen av samernas förfäder ska ha invandrat från öster för mellan 8000 och 5000 år sedan anser en del forskare."

Även om teorierna om 8000 år sedan skulle stämma så fattas det alltså fortfarande 3000 år till de lämningar jag i Tornedalen jag tidigare har talat om.

Nalle Puff vann igen som vanligt,så är det :D

S.A.I. Steve Lando ha detto...

att samerna inte har några nämnvärda kopplingar till de stenåldersfynden du refererar till på Gotland o Västergötland är inte underligt alls, det ligger helt i legio med det jag ovan skrev.

Att samerna istället har kopplingar åt andra håll, samt varandes mycket äldre populationslager, är ej inkongruent till den artikel du referar till.

I artiklen från American Journal of Human Genetics som jag ovan länkade till summeras bland annat det jag skrev ovan i följande:

This unexpected finding not only confirms that the Franco-Cantabrian refuge area of southwestern Europe was the source of late-glacial expansions of hunter-gatherers that repopulated northern Europe after the Last Glacial Maximum but also reveals a direct maternal link between those European hunter-gatherer populations and the Berbers.

Thus, although these previous studies have highlighted the role of the Franco-Cantabrian refuge area as a major source of the hunter-gatherer populations that gradually repopulated much of central and northern Europe when climatic conditions began to improve ~15 ky ago, the identification of U5b1b now unequivocally links the maternal gene pool of the ancestral Berbers to the same refuge area and indicates that European hunter-gatherers also moved toward the south and, by crossing the Strait of Gibraltar, contributed their U5b1b, H1, H3, and V mtDNAs to modern North Africans.

De nya arkeologiska fynden ligger inom det förväntade gällande populationshistoriken, däremot puschas det tidsmässigt bakåt lite varhän man måhända får ändra på sina glaceologiska förutsatser.

Nalle Puff ha detto...

Nu är du ju bara barnslig och har fastnat i prestige. Bara en galning skulle hävda på fullt allvar att de 11 000 år gamla lämningarna i Tornedalen härröra från samer, finnar, kvänner, svenskar.


11 000 år fattar du hur mycket tid det handlar om egentligen för människor?

De äldsta lämningar man har gjort som faktiskt går att anknyta till samisk kultur är ca 2000 år gamla, men då bör man betänka att man inte grävt ut så väldans mycket,eller särskilt noga så det går säkert att slå på en hel del år där.

Fast det blir ren parodi när du sitter och påstår att 11 000 år gamla lämningar i Tornedalen skulle ha något gemensamt med samer eller andra folk som funnits i Skandinavien de senaste 7000-8000 år sedan, ren parodi, rent prestigetänkande och sånt slösar jag inte med min tid utav.

Istället bara häpnar jag mest bara över ett sådant dumt statement som "Tornedalen var först nordsamisk mark".

Ingen vet vems mark det var förts, ty det folket, och den kulturen finns sedan årtusenden inte längre kvar.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

11 000 år må vara en lång stund för dig, och mig, men dylik kortsinthet är ej gällande för genetiken.

I nämnd artikel benämner man det likväl som en recent linkage.

"the Saami of Scandinavia and the Berbers of North Africa were found to share an extremely young branch"

Nalle Puff ha detto...

Det här är inget att inget att diskutera i och med att

1. Inte ens samerna själva gör anspråk på att ha funnits här under så lång tid.

2. Det finns inga arkeologiska fynd som skulle stödja att samer funnits här under så lång tid.

För 11 000 år sedan hade inte hinduismen nått Indien, troligen fanns det inte ens någon protohinduism.

För 11 000 år sedan hände fortfarande att indianer tog sig över Berings sund.

För 11 000 år sedan var Sahara-öken en riklig skog.

För 11 000 år sedan var inte Kina Kina.

För 11 000 år sedan var inte Bibeln påtänkt, det fans inga judar i Palestina, därför att Palestina inte var uttänkt.

Fast du sitter här att påstår i Tornedalen för 11 000 år sedan fanns det ett folk som inte bara kallades för samer. Utan dessutom mer specifikt för nordsamer och detta beroende på att dessa skulle ha ett genetiskt samband med några vildar i Nordafrika.

KOM IN I MATCHEN FÖR FAN OCH ERKÄNN BARA ATT DU INTE HADE KOLL PÅ ATT DET FANNS 11 000 ÅR GAMLA ARTEFAKTER I TORNEDALEN!!!

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Varför skall jag erkänna något som inte är sant.

Avslutar härmed diskussionstråd då du så uppenbarligen uppfattas ha kompetensproblem

Nalle Puff ha detto...

Okey, och jag stämplar dig efter detta som mindre vetande. Angående det jag nämnt om 11 000 år gamla artefakter så utgår från man att detta folk kommit från Norge (där golfströmmen går efter kusten) och troligen innan dess vandrat från Skåne till Norge.

I övrigt så finns det lite matnyttigt i denna artikel

http://www.popularhistoria.se/artiklar/nya-fynd-skriver-om-norrlands-forntid/

och de som tar sig tid att läsa den kommer även de att sammanfatta Steve Lando som en mindre vetande, obildad, verklighetsfrånvarande och lögnaktig sanningsfobisk pissråtta.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Din läs-, förståelse-, samt retoriska förmåga verkar ligga på högstadienivå.

Återigen hänvisas till den berbiska franco-cantabriska påvisningen där genetiska bevis framläggs.

Naturligtvis har inflytten utav dessa populationselement kommit söderifrån, stämmandes perfekt med de arkeologiska kvarlämningarna, som inte på något sätt är uppseendeväckande, förutom att det visar på de glaciala förloppen.

Tillägg till ovan hänvisade artikel kan även vara:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1182122/

Nalle Puff ha detto...

Din undersökning om att samer har uppvisar likheter med berber. Det är inget nytt att Samer ska ha höga halter av en haplogrup (MtDNA) som oxå återfinns i höga halter hos basker,men det säger ändå ingenting om de som bodde i Tornedalen för 11 000 år sedan.

Det är verkligen inga nyheter att samer faktiskt kan ha vandrat in från västeuropa, och fått kulturella influenser österifrån.

Det är däremot helt vansinne att hävda att de som bodde i Skandinavien närmare bestämt i Tornedalen för 11 000 år sedan skulle vara det ena eller andra.

Vad dom kallade sig vet vi inte, vilken etnicitet om de ens räknade sig till en etnicitet på det vis som vi räknar folks etniciteter vet vi inte.

Vi vet bara att det rör sig om jägare, samlare som i smågrupper följde vilda djur man jagade.

Vi vet inte ens om dessa smågrupper delade kultur & "etnicitet" med andra smågrupper.

Allt eftersom inlandsisen smälte spred sig dessa smågrupper ut över hela Skandinavien. Inlandsisen smälte dock inte från söder till norr. Utan tack vare golfströmmen blev den norska kusten upp till Nordkalotten isfri innan större delen av skandinaviska inlandet blev isfritt.

Det rör sig om cirka 420 generationer sedan de första jägarna som vi funnit spår utav kom till Skåne. Det är frågan om såpass många släktled att det är nästintill omöjligt för genetiker att få några som helst svar på sina frågor. Lägg därtill att det finns extremt ont om lämningar från äldre stenålder.

Nutida människor i Skandinavien kan inte påstå utifrån de kunskaper vi har att de skulle vara ättlingar till de som befolkade området under äldre stenålder. Ty det går inte att spåra våra kulturella identiteter så långt tillbaka.

Utöver det så faller påståendet om att:

"Tornedalen var först nordsamisk mark"

på att vi vet inte ett dugg om eventuella kulturer i Tornedalen innan inlandsisen kom.

Exempelvis kan nämnas att i Varggrottan i Finland (Österbotten) har man gjort fynd av Neandertalmänniskor som dateras till 120 000 - 130 000 år sedan.

Hur kan du utesluta att Neandertalalare inte funnits i Tornedalen?

Utöver det skulle det heller inte för dig skada att läsa in dig på exempelvis Brommekulturen, Ahrensburgkulturen osv.

Du har målat in dig i ett hörn, jag skiter i det här nu och jag har faktiskt inget mer att säga än att jag tycker du är löjlig.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Dina semantiska förståelseramar är likväl avartiga, den mening du så inbillskt hänger upp dig på:

"Tornedalen var först nordsamisk mark"

ordet 'först' relateras till de så kallade tornedalsfinnarna, detta framgår om du läser resten utav meningen, eller hela inlägget som handlar om torndelasfinnarna och tornedalsfinskan, ej om eventuella neanderthalare:

"Tornedalen var först nordsamisk mark, men århundradena efter år 1000 så haver finnar gjort detta område till sitt hem,"

Det är inte en skrivelse om hela Tornedalens historia.

Nalle Puff ha detto...

Först betyder först, och är man först så är man först och inte tvåa, tre, fyra, femma eller ännu längre bakom någon annan.

Hade du menat det du nu påstår hade du skrivit att samerna var "FÖRRE" samt att du inte börjat babbla om samers DNA som den värsta rasbiologen.