venerdì 6 gennaio 2012

Arkaisk latin - Europas tungomål CXVI

~
De första inskrifterna på arkaisk latin, exempelvis den ovanstående Praestene fibula är den äldsta från omkring 600 f.kr.. Praeneste är en gammal etruskisk stad och att etruskiska element åtfanns i den lokala variant av latinet som talades där står klart om man utgår från andra arkaiska inskrifter som hittats i området - denna etruskiserade form av latin anses hava funnits kvar ända fram till 300-talet f.kr. Fibulan är gjord i ‘etruskisk’ stil och texten äro skriven från höger till vänster med ett arkaiskt alfabet med punkter emellan orden samt sägandes manios:med:vhe:vhaked:numasioi, ‘vh’ skall läsas som f ock på svenska blir det ‘Manios gjorde mig för Numasius’.



Inscriptio Duenos

Den äldsta inskriften från Rom är Duenosinskriptionen som man på epigrafiska grunder definierar till 600-talet, men som översättes olika av olika latinister. En annan välkänd arkaisk text är Foruminskriften som osså kallas Lapis niger och som hittades under den såkallade lapis niger år 1899 samt härrör från omkring 500 f.kr. och som sedvanligt skrevs med vertikal boustrophedon, det är den näst äldsta funna inskriptionen från Rom. På grund utav skador så är texten till stora delar oläslig, men det kan röra sig om en lex sacra. De äldsta bevarade längre texterna är ett tjogtal komedier av Plautus från omkring 200 f.kr., även De agricultura av Cato samt Terentius komedier tillhöro de äldsta längre skrifterna, den sistnämnda var ehuru karthag men förd till Rom som träl, man får heller inte glömma Marcus Terentius Varros De lingua latina som i böckerna 5-10 finnes bevarat.



Lapide Nigro

~









Axat, samt moddat, från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, latin, språk, språkhistoria, litteraturhistoriaLatium, Italien, italiska, etruskiska, Praeneste, Rom, int

~~~Trenne år sedan~~~

- Se aluna

~

Nessun commento: