mercoledì 26 settembre 2018

Spenatrulle - Recept

 
250 gram färsk bladspenat
2 deciliter mjölk
120 gram hackad lök
60 gram parmesan eller lagrad ost
1 burk krossade tomater
4 äggvitor, 2 äggulor
3 matskedar mjöl
2 matskedar smör
riven muskotnöt
solrosolja
salt, svartpeppar
örtkryddor


• Skär eller bryt spenaten i grova strimmlor, sköljd den noga samt låt småkoka under lock utan tillsättning utav något vatten, framtills den precis börjat mjukna. Kanske 3 minuter? Låt rinna av samt tryck sedan ur all vätska med baksidan av en träslev, hacka den sedan.
• Klä en mindre långpanna med bakplåtspapper, sätt ugnen på 200 grader.
• Blanda smör, mjöl og mjölk i en medelstor kastrull låtandes koka upp långsamt under omrörning tills smeten fått en jämn og tjock konsistens. Låt då småputtra under ytterligare en minut og blanda ner spenaten. Tag kastrullen av plattan, rör i osten tills den smält ned smaksättandes även med riven muskot, salt og peppar, rör ned äggulorna.
• Häll äggvitorna i en stor välrengjord fettfri skål vispandes dem till hårt skum, vispa då ner en matsked av skummet i blandningen i kastrullen. Blanda sedan ned resten utav äggvitorna med en stor matsked, häll blandningen i långpannan, jämna till ytan og grädda under 15-17 minuter tills sufflén stelnat, höjt sig og fått en guldbrun färg.
• Gör under tiden fyllningen genom att mjuksteka löken i olja under fem minuter, tillsätt hackade tomater, örtkryddor, salt amt peppar låtandes det puttra tillsammans under fem minuter tills det mesta utav vätskan kokat in.
• Lägg bakplåtspapper på ett galler vändandes upp sufflén, låt svalna några minuter för att sedan lyfta bort formen samt pappret. Jämna till kanterna og bred över tomatsåsen, rulla ihop från kortsidan nyttjandes pappret under för att lyfta upp rulladen lyftandes över den till ett serveringsfat med skarvsidan nedåt.

Servera med en liten sallad till.
















~
 

Nessun commento: