250 gram färsk bladspenat
2 deciliter mjölk
120 gram hackad lök
60 gram parmesan eller lagrad ost
1 burk krossade tomater
4 äggvitor, 2 äggulor
3 matskedar mjöl
2 matskedar smör
riven muskotnöt
solrosolja
salt, svartpeppar
örtkryddor
• Skär eller bryt spenaten i grova strimmlor, sköljd den
noga samt låt småkoka under lock utan tillsättning utav något vatten, framtills
den precis börjat mjukna. Kanske 3 minuter? Låt rinna av samt tryck sedan ur
all vätska med baksidan av en träslev, hacka den sedan.
• Klä en mindre långpanna med bakplåtspapper, sätt ugnen på
200 grader.
• Blanda smör, mjöl og mjölk i en medelstor kastrull låtandes
koka upp långsamt under omrörning tills smeten fått en jämn og tjock
konsistens. Låt då småputtra under ytterligare en minut og blanda ner spenaten.
Tag kastrullen av plattan, rör i osten tills den smält ned smaksättandes även
med riven muskot, salt og peppar, rör ned äggulorna.
• Häll äggvitorna i en stor välrengjord fettfri skål
vispandes dem till hårt skum, vispa då ner en matsked av skummet i blandningen
i kastrullen. Blanda sedan ned resten utav äggvitorna med en stor matsked, häll
blandningen i långpannan, jämna till ytan og grädda under 15-17 minuter tills
sufflén stelnat, höjt sig og fått en guldbrun färg.
• Gör under tiden fyllningen genom att mjuksteka löken i
olja under fem minuter, tillsätt hackade tomater, örtkryddor, salt amt peppar
låtandes det puttra tillsammans under fem minuter tills det mesta utav vätskan
kokat in.
• Lägg bakplåtspapper på ett galler vändandes upp sufflén,
låt svalna några minuter för att sedan lyfta bort formen samt pappret. Jämna
till kanterna og bred över tomatsåsen, rulla ihop från kortsidan nyttjandes
pappret under för att lyfta upp rulladen lyftandes över den till ett
serveringsfat med skarvsidan nedåt.
Servera med en liten sallad till.
~
Nessun commento:
Posta un commento