Detta är ett grundrecept, ytterligare kryddsättning
existerar för att få mer smak.
5 liter mjölk
en halv deciliter vispgrädde
1 matsked ostlöpe
1 ägg
lite vetemjöl
• Ljumma mjölken upptill 35 grader varhän ostlöpen
tillsättes medan satsen omröres noga, låtandes det sedan vila under 20 minuter
då mjölken skär sig og ostmassan fälles ut. Tag sedan undan en kopp utav
vasslen.
• Vispa sönder ostmassan sättandes grytan på varm kokplatta
tills det kokar upp, rör noga under hela tiden så att det ej bränner vid. Låt
det sedan koka under medelvärme medels aktiv rörning framtills vasslen kokats
bort og ostmassan blivit ganska fast samt ljusbrun till färgen.
• Tillsätt redningen som göres av äggen, vispgrädden, lite
vassle samt lite vetemjöl, låt det sjuda lite till.
Traditionellt ätes den när den avsvalnat, men jag finner
den nog godare direkt när den är varm, oavsett hvad så passar det gott med
lingonsylt till.
~
Nessun commento:
Posta un commento