martedì 25 settembre 2018

Halländsk sötost - Recept

 
Detta är ett grundrecept, ytterligare kryddsättning existerar för att få mer smak.

5 liter mjölk
en halv deciliter vispgrädde
1 matsked ostlöpe
1 ägg
lite vetemjöl

• Ljumma mjölken upptill 35 grader varhän ostlöpen tillsättes medan satsen omröres noga, låtandes det sedan vila under 20 minuter då mjölken skär sig og ostmassan fälles ut. Tag sedan undan en kopp utav vasslen.
• Vispa sönder ostmassan sättandes grytan på varm kokplatta tills det kokar upp, rör noga under hela tiden så att det ej bränner vid. Låt det sedan koka under medelvärme medels aktiv rörning framtills vasslen kokats bort og ostmassan blivit ganska fast samt ljusbrun till färgen.
• Tillsätt redningen som göres av äggen, vispgrädden, lite vassle samt lite vetemjöl, låt det sjuda lite till.

Traditionellt ätes den när den avsvalnat, men jag finner den nog godare direkt när den är varm, oavsett hvad så passar det gott med lingonsylt till.




















~

Nessun commento: