Per enstaka normalstor krabba behövs tillägg utav 1 citron,
hackad färsk persilja, fin extravergine olivolja, salt samt svartpeppar.
Beroende på storlek kunne en krabba nyttjas per person, eller dela för två, som
förrätt, eller del i en huvudrätt.
• Gör man krabban från scratch så skall den iläggas i redan
kokande vatten tillsammans med citronen, salt samt svartpeppar, under tjugo
minuter, för att sedan ligga o svalna.
• Eljes plockas en redan kokad krabba genom att man först
bryter bort klorna som kunne knäckas med en nötknäppare eller köttklubba, eller
liknande, för utpillning utav köttet från klorna. Bryt sedan loss den platta
stjärten på krabbans undersida för slängning, bänd medels en kniv bort sköldens
undersida, pilla sedan ut innandömet från toppskalet, här finns vanligtvis den
brandgula romen samt gråa krabbsmöret, lägg allt kött, rom samt krabbsmöret i
en separat skål, eller trenne olika för separat behandling, personligen lägger
jag allt i samma. Tag bort kroppsklumpen med benen samt magsäcken, eventuellt
även hela munnen. Allt som är vitt og mörkare kött kan man pilla fram läggandes
i en skål, undantaget hjärnan som är en vit seg klump i kroppen, det sitter
även en hel del kött inne i kroppen i kammarna där benen går in, bryt sönder o
pilla ut. Rengjör samt spara skölden.
• Blanda i skålen med krabbköttet, et övrigt, med saften av
en citron, olivolja, salt, peppar, persilja, lägg i allt i skölden för
servering. Garnera med persilja på topp samt eventuellt romen om den ej
blandats i.
• Vittvin eller prosecco drickes naturligtvis till.
~
Nessun commento:
Posta un commento