sabato 23 settembre 2017

Granseo'le a'la venessiana - Venetiansk krabba - Recept


 
Per enstaka normalstor krabba behövs tillägg utav 1 citron, hackad färsk persilja, fin extravergine olivolja, salt samt svartpeppar. Beroende på storlek kunne en krabba nyttjas per person, eller dela för två, som förrätt, eller del i en huvudrätt.

• Gör man krabban från scratch så skall den iläggas i redan kokande vatten tillsammans med citronen, salt samt svartpeppar, under tjugo minuter, för att sedan ligga o svalna.
• Eljes plockas en redan kokad krabba genom att man först bryter bort klorna som kunne knäckas med en nötknäppare eller köttklubba, eller liknande, för utpillning utav köttet från klorna. Bryt sedan loss den platta stjärten på krabbans undersida för slängning, bänd medels en kniv bort sköldens undersida, pilla sedan ut innandömet från toppskalet, här finns vanligtvis den brandgula romen samt gråa krabbsmöret, lägg allt kött, rom samt krabbsmöret i en separat skål, eller trenne olika för separat behandling, personligen lägger jag allt i samma. Tag bort kroppsklumpen med benen samt magsäcken, eventuellt även hela munnen. Allt som är vitt og mörkare kött kan man pilla fram läggandes i en skål, undantaget hjärnan som är en vit seg klump i kroppen, det sitter även en hel del kött inne i kroppen i kammarna där benen går in, bryt sönder o pilla ut. Rengjör samt spara skölden.
• Blanda i skålen med krabbköttet, et övrigt, med saften av en citron, olivolja, salt, peppar, persilja, lägg i allt i skölden för servering. Garnera med persilja på topp samt eventuellt romen om den ej blandats i.
• Vittvin eller prosecco drickes naturligtvis till.














~
 

Nessun commento: