lunedì 18 ottobre 2010

Surrande svärmerier i kommunikativ anda – Europas tungomål O

~
Språket, antingen i tal, händer, uttryckssätt, skrift eller på något annat förmedlingssätt, är det enda sättet på hvilket människan kan förmedla sitt budskap till sina medmänniskor, något som vi mer än ofta känner ett behov utav att göra. Tack vare språket och dess förlängda arm, skriften, så har människan kunnat utveckla sig och sin intelligens, då vi utan denna förmåga antagligen hade stannat upp i utvecklingen vid 2 års ålder i likhet med våra fränder. Utan språkförmågan så hade vi haft ett väldigt konstigt samhälle, om något alls.

Enligt bland annat språkvetarens Benvenistes försorg så kan man förstå att även par exemple bins samhällen i relativt hög grad bygger på språket, bimålet - detta bispråk anses vara relativt väl utvecklat med multilinguell förmedlingsförmåga. Han menar att det inte är en slump att bispråket, som vi ej i övrigt behöver ingå på mer här, är det enda någorlunda djurspråk, eller signalsystem, som åtfinnes i den övriga djurvärlden, och att det åtfinns hos en djurart som lever i ett samhälle likt oss.

~



ovan är axat från inledningskapitlet i boken Europas tungomål; Innehållsförteckning. Tvåårsreferensen åsyftar språkförmågan.

den senaste tiden har vi fått se att bisamhällena minskat oroväckande runtomkring på jorden, likväl diskuteras det i SvD idag om arbetarbiets språkföring, samt dess förtvining.

Nessun commento: