martedì 12 ottobre 2010

Språkets viktighet – Europas tungomål IX

~
Språket har varit ett ypperligt hjälpmedel för den mänskliga utvecklingen; genom att vi namnger olika saker, ting, företeelser och begrepp så kan vi hantera dessa lättare och det gör att vi kan utveckla vårt tänkande kring dessa ting. Denna utveckling haver fått en avsevärd hjälp framåt genom att vi utvecklade skriften och man kan antagningsvis nämna dessa två händelser som de absolut största och viktigaste för den mänskliga tillvaron och den utveckling som skett inom denna, d.v.s. när arten började tala mer utvecklat och när talet kom i skrift. Skriften leder dessutom i sin tur till att språket blir själva grunden för all vetenskap och det den medför i ökad utveckling av den mänskliga kulturen och dess levnadsbetingelser. Självklart så kunde man sprida vetenskapsframgångar genom talet innan skriften uppfanns, eller i skriftlösa kulturer, men det mänskliga minnet är begränsat hvilket gör att varje enskild generation måste upptäcka samma sak igen för de saker som inte har spridits vidare genom talet från de äldre, all kunskap bevaras inte på så sätt. Det blev alltså en extrem rationalisering och effektivisering av allt kunnande när skriften påhittades.

~



Axat från boken Europas tungomål som extensivt går igenom den historiska samt nutida mångfalden i Europa, plus lite till, Innehållsförteckningen.

DN, DN, SvD, SvD

Få känner exempelvis till att na-denes, inklusive navajospråkets, eventuella forntida språksläkting fortfarande talas i Ryssland av några få keter, SvD.

Andra om: , , , , , , , int

~~~Ett år sedan~~~

- Offensiven mot Swatdalen.

~

Nessun commento: