domenica 31 ottobre 2010

Kurderna i Armenien / Ermenistan

~
Det är inte bara i Turkiet och Irak som kurderna finns, även exempelvis i Armenien finns en kurdisk befolkning, om än något mindretalig. Kurderna som bor i Armenien talar språket som heter kurmandji, som är tillhörigt den indoeuropeisk-iransk-västiransk-nordvästkurdiska språkfamiljsgrenen. I Armenien är de ungefär 30 000 som uppges tala kurdiska.

Det kan ehuruväl finnas upptill något över dubbelt så många kurder i främst nordvästra Hayastan, eller Ermenistan som de benämner Armenien, än vad det finnes talare av kurdiska. Det finns sparsamma möjligheter för kurder att studera sitt språk i Armenien og tungomålet figurerar osså sparsamt i radio.

Många av kurderna, uppemot 40 000, i Armenien är yazidier, de får här följa sin religion helt fritt, många av dessa har flytt till Armenien under 1800-talet och början av 1900-talet från förföljelser i Turkiet och annorländes. Under Nagorno-Karabakhkonflikten var många icke-yazidiska kurder där tvingade att lämna sina hem.

Än har inte konflikterna nått sin vägs ände.

~



Kurdiska PKK misstänktes initialt ock instinktivt idag ha orsakat sprängdetoneringen i Istanbul, se om det turkiska Kurdistan i min Kurdiskan och kurderna i turkiska Kurdistan, ännu mer utvecklat är det i boken Europas tungomål som inkluderar Anatolien ock Transkaukasus.


DN, SvDSvD, SvD, SvD, Gp



~

1 commento:

Anonimo ha detto...

...och så finns det närmare 60 000 första generationens kurder i Sverige (100 000, inräknat andra generationens kurder). Alltså betydligt fler än de antal kurder som bor i Armenien.