venerdì 25 aprile 2008

Yttrandefrihet handlar om ansvar

~
nej, inte om barnens väl o ve
utan om yttrandefrihetens















~

Landos Signalspaning om FRA.

5 commenti:

Anonimo ha detto...

I grunden har du rätt, Yttrandefrihet handlar om ansvar.
Men verkligheten är enklare än så
Yttranderätten som den är skriven i grundlagen handlar om rätten att tillgodogöra sig inte som man kan tro om rätten att yttra sig.

Detta kan ställa till problem för många och har så gjort för JK. Tryckfrihetsförordningen, PBL och Skollagen är de som i det aktuella fallet utöver de Mänskliga rättigheterna styr. Vilket JK inte förstått.

Enligt Tryckfrihetsförordningen får vad som helst inte ges ut i skrift. Ärendet kunde slutat där. Enligt PBL är det ett KRAV att Allmän plats måste vara utmärkt som Allmän plats på Planritningen över området. Oavsett vem som äger området är detta ett krav.
Nu är det så att skolor i princip ALDRIG är utmärkta som Allmän plats. Så att utdela material eller framföra åsikter hänvisande till Yttrandefriheten är inte ens möjligt på en skolas område. Varken inne eller ute.

Skollagen i sig förbjuder dessutom detta i klartext. Se gärna min egen blogg http://blogg.expressen.se/norahs-funderingar/

Anonimo ha detto...

Norah

Jag tycker det här är komplicerat. Skolan måste värna allas lika värde och motverka alla typer av diskriminering. Samtidigt ska inte rektorer godtyckligt få stoppa vissa partier bara för att de personligen ogillar partiets politik. Inte heller är det acceptablet att tex stoppa sd för att vissa elever hotar med våld mot dem. Då är det inte sd som ska stoppas utan de elever som hotar. Sedan är det en annan sak att jag tycker sd är ett obehagligt främlingsfientligt parti.

Och ska man hålla rent då får man faktiskt vara konsekvent.

Många skolor bjuder in homofientliga kristna och muslimska samfund. De framför budskapet att de accepterar homosexuella om de byter till att vara heterosexuella. Det är ungefär som när högerpopulister säger att de accepterar invandrare om muslimerna blir kristna och assimilerade till den svenska kulturen.

Så ja visst kan man stoppa "främlingsfientliga" partier hur man nu ska definiera det, men då får man också stoppa "homofientliga" grupper som inte heller det är entydigt definierat.

För det är väl inte så att du accepterar intolentans om vederbörnade säger amen efteråt. Då hade alltså nationaldemokraterna varit acceptabla om det varit ett religiöst samfund istället för ett parti.

Tyvärr är politiker inte så konsekventa. Och många tycker man ska hålla rent åt högerextremister men inte åt vänsterextremister.

Nej, försöka skapa konsekvens. Visst ska skolan kunna stoppa extremister, men man bör hellre fria än fälla. Och partier som är med i kommunfullmäktige i kommunen ska givetvis inte få bli stoppade. Hur förenligt är det med respekt för de demokratiska valen?

Bengt Held
Liberal

Anonimo ha detto...

Nja, skollagen anger ju att det interagerande mellan elever och mellan elever och vuxna verkande (arbetandes) i skolan inte får förekomma rasistiska beteenden. Att utdela eller informera om ett politiskt ställningstagande är inte ett beteende mot elev, inte ett verkande i utbildningslagstiftarens , vilket skollagen syftar till.
JKs problem är ju att skolan bjöd in några partier, inte alla. Där brister skolan i den demokratiska värdegrunden lika för alla.

Sen kan vi prata om vad allmän plats är och annat, men det hör inte till denna fråga, egentligen.

Utsikt från en bänk ha detto...

Göran Lambert visar än en gång prov på sin förmåga att inte falla undan för populism. Inte bara är det rättsligt förkastligt att utesluta vissa parrtier (iaf på de grunderna) från att framföra sina åsikter, utan det är även ur ett moraliskt och inte minst pedagogiskt perspektiv väldigt osmart agerande från skolans ledning. Skolans uppgift är inte att uppfostra människor till ett visst tyckande utan snarare är uppgiften att hjälpa eleverna att utvecklas till fritt tänkande individer. Ett partis avvikande och odemokratiska åsikter borde väl snarare vara ett ypperligt underlag för att föra diskussionen kring vårt samhälle och vårt demokratiska system. Främlingsfientlighet botas inte av att man blundar för den, varken i skolan eller någon annanstans.

Anonimo ha detto...

"Man får inte utestänga ett politiskt parti för att det har en uppfattning som inte stämmer överens med skolans värdegrund" ? ??
Menar ha allvar! Man får och man måste! Annars det är inte betydelse att lära någon värde överhuvudetaget!