venerdì 18 aprile 2008

Kompetent arbetskraft

~
Varför Sverige inta kan hålla kvar kompetent personal, d.v.s. medborgare,

ja, en av de största anledningarna är ju att attraktiva arbetsplatser ej finns i tillräckligt omfång här i landet, en annan är ju att skattesystemet inte är särledes attraherande, en annan är ju att sådana som uppfattas som osvenska inte kan få jobb utefter sin kompetens, eller ens något alls, en annan är ju att lönerna är på 1960-talsnivåer i detta svenska land

og det är ju inte så att man måste dra över Atlanten för bättre arbetsförhållanden, det räcker till fullo att dra över Öresund bara, behöver inte ens flytta

ett litet exempel

ingångslönen för flygledare är 23 500 kr i Sverige,
i Danmark är den 51 900 kr,

dessutom får de lön under utbildningstiden i Danmark,
emedans man i Sverige får ta studielån

men då är också Köpenhamn den stad i världen
där löntagarna i genomsnitt tjänar mest

ja, det talar ju för sig själv

just nu talar sjuksköterskorna högt i danernas land
de tjänar redan 10 000 kr mer i månaden än svenskarna,
eller tjugo om de är i privat tjänst, än sina naboer på andra sidan sund,

men de vill ha mer, och än fler svenskar lär ta sig över grund
ty vi är de fattiga kusinerna från öst

~

Vårdanställda strejkar i Danmark, se relaterade artiklar i Sydsvenskan samt i Politiken och mer specifikt om lönen här i Sydsvenskan samt i Politiken, Politiken.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , , , , , , , ,

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Bra att du tar upp just flygledare och sjuksköterskor som exempel, med tanke på det oerhörda ansvar som ligger i deras yrken. Är det något som borde premieras på alla upptänkliga sätt så är det ansvar för människoliv.

A-K ha detto...

Ja, Sverige har genom åren drivit en fullständigt befängd löne- och skattepolitik som man ju bara kan hoppas att de ska vända på rätt köl snart. Som Silver här ovan säger, ansvarsfulla yrken premieras inte det minsta och skatterna gör inte annat än urholkar var mans kassa. De vill att folk ska bli egenföretagare i större utsträckning, men skatter, arbetsgivaravgift och sociala avgifter är så höga att det är svårt att hålla sig flytande om man vill kunna ta ut en normal lön. Det har skett vissa förbättringar nu och jag hoppas sannerligen att den trenden fortsätter. Bra och viktigt inlägg.