400 gram trenette, vilket är platt spaghetti från Ligurien, eller smala bandnudlar
50 gram nyriven parmesan
5 klyftor vitlök
2 matskedar pinjenötter eller valnötter
1 stor knippa basilika
1 ½ deciliter olivolja
salt
• För peston nyp av nästintill alla blad från en stor knippa basilika utan att skölja dem. Rosta nötterna samt grovhacka vitlöksklyftorna. Lägg de trenne ingredienserna med saltet i mortlen sötandes det till en pasta, eller purea det fint med en handmixer.
• Skrapa över peston i en skål rörandes ned matskedsvis med olja omväxlande med den nyrivna osten tills allt varde en simmig kräm.
• Koka upp 3 liter saltat vattenkokandes pastan al dente. Rör ned 4 matskedar utav det kokande kokvattnet i peston.
• Häll av
vattnet från pastan blandandes den med peston. Lägg några lämnade basilikablad
ovanpå.
~
Nessun commento:
Posta un commento