venerdì 7 dicembre 2018

Aranesiska i Arándalen

 


Aranesiska / aranés är ett occitanskt tungomål med 2800 talare i Arándalen som mynnar mot Frankrike, men som tillhör Katalonien, språket är uppdelat på kanske trenne olika varianter samt höre till de occitanska gasconmålen. Aranesiskan haver även erfått flere influenser från katalanskan samt kastiljanskan än från franskan, hvilket är fallet för gasconesiskan.

Gascon talas eljes även i Frankrike av hela 200 000-250 000 talare, där står det ehuru sämre till med språket med anledning utav den hostila ordning de franska myndigheterna haver gentemot icke-nordgalloromanskstandardfranska språk. I Katalonien så har tungomålet fått en officiell status på den lokala nivån och där de till viss del självstyrande myndigheterna är satta att direkt stödja användandet av språket, barnen lär sig målet, månadsvis tidningsutgivning existerar och en stolthet finnes för det og allt detta gör så att förutsättningarna läggs för ett fortlevande av detta occitanska språk. Grammatikor samt lexikon finnes naturligtvis likväl på aranés.

Tidigare såg man språket som utrotningshotat og pressat utav ett allt större och störra användande av kastiljanska, men även i viss mån katalanska, men utvecklingen i Katalonien har vänt detta, hvilket är ett bra bevis på att även små språk kan fortleva i den moderna världen bara de får det erkänande och bemötade de är värda.

Runt 90 % av Arandalens befolkning förstår språket och omkring 65 % talar det, men allena omkring 35 % har det numera som modersmål, ett antal som gått upp sedan man erkänt språket samt lärt ut det i skolan sedan 1984, språket bleve officiellt i Arandalen anno 1990, sedan år 2006 är occitanska, i dess Arándaliska variant, ävenledes officiellt i hela nationen Katalonien.

Flere stater borde följa Kataloniens exempel.


















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: