Nyttjas durumvete så behövs inga tillsatser förutöver
vatten. Bara tag en skopa mjöl med isättning i en vulkantopp en del vatten, för
att därefter knåda ihop degen tills den är hållbart elastisk.
Sedan är det bara att kavla ut den, eller utforma
resultatet huru man så önskar, som lasagneplattor, cannelloni, bandspagetti,
snäckor, makaroner, eller vad som.
Färsk pasta behöves oftast koka allenast runt 2 minuter,
före varvningen med såserna i lasagnen, köpta plattor behöver icke förkokas.
Räkna en hand mjöl per förrättsportion, utöka utefter det.
Köttfärssåsen:
2 gula lökar
300 gram nöt-, älg-, eller lammfärs
1 burk / 400 gram hela eller krossade tomater
2 matskedar tomatpuré
köttfond, margarin
basilika samt timjan
vitlök, salt, peppar
• Skala samt hacka löken, låt fettet bli ljusbrunt i en
stekpanna, fräs på lök med köttfärs under omrörning för att då tillsätta
tomaterna, tomatpuré samt fonden, kryddor og pressad vitlök. Låt detta koka
under lock på svag värme under cirka 20 minuter, smaka av med salt og peppar.
Ostsåsen:
7 deciliter mjölk
3 deciliter riven lagrad ost
4 matskedar vetemjöl
2 matskedar margarin
• Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull,
tillsätt resterande mjölk samt fett, koka upp under omrörning låtandes sedan
koka under 3-5 minuter, rör ner 2 deciliter utav osten smakandes av med salt.
• Bred ut hälften utav ostsåsen på ett ugnssäkert fat,
varva plattorna i trenne lager med köttfärssåsen i mellanlagrena tu, bred ut
resterande utav ostsåsen överst.
Allt ovan kunne göras klart i förväg, för att sedan täckas
med folie försvarandes i kyl i en dag.
• Strö över resterande ost, gratinera mitt i ugnen med 225
grader celsius under 15-20 minuter, eller 30 minuter om den är kylskåpskall.
~
Nessun commento:
Posta un commento